Roditelji treba da budu uključeni u živote svoje dece

© Depositphotos.com / JosekubeAplikacija Tik Tok
Aplikacija Tik Tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od opasnosti društvenih mreža kao što je Tik tok, decu jedino mogu da zaštite roditelji i to tako što će biti aktivno uključeni u njihove živote. Roditelji u XXI veku moraju da budu aktivniji i tehnološki pismeniji da bi mogli da isprate koje sadržaje dete gleda na društvenim mrežama.

Vest da se devetogodišnji dečak udavio u Beogradu igrajući „izazov“ na društvenoj mreži Tik tok šokirala je Srbiju. Isti slučajevi nekoliko dana ranije dogodili su se u Italiji i na Trinidadu i Tobagu, gde su zbog iste iščašene igre, koju neki svetski mediji nazivaju „novom verzijom ruskog ruleta“, izgubljena još dva mlada života.

„Izazov“ pod nazivom Blekaut podrazumeva da deca stave kaiš oko vrata, stežu ga i snimaju se mobilnim telefonom dok ne padnu u nesvest. Dečak iz Beograda je igrao ovaj izazov i udavio se, dok je bio sam u stanu.

Najbolja zaštita dece – učešće roditelja u njihovim životima

Budući da se radi o deci od devet, odnosno deset godina u slučaju iz Italije, jasno je da se radi o deci koja su sposobna da ostaju sama kod kuće dok su roditelji u kupovini ili na poslu, kaže psihološkinja Aleksandra Janković. Međutim, problem je što se deca upuštaju u raznorazne „izazove“ po društvenim mrežama, dodaje ona.

„Očigledno je da postoji ozbiljan rizik i od samopovređivanja, i od upuštanja u aktivnosti koje možda nisu planirane kao suicid, ali su završile kao suicidalno ponašanje“, ističe Jankovićeva.

Kao najbolji način zaštite dece od rizika koji sobom nosi korišćenje društvenih mreža, naša sagovornica naglašava učešće roditelja u životima sopstvene dece.

„Roditelji u XXI veku moraju da budu aktivniji i tehnološki pismeniji da bi mogli da isprate koje sadržaje dete gleda na društvenim mrežama, da sa njim prokomentarišu šta je njemu tamo uzbudljivo. Moraju da budu u komunikaciji sa decom i da sa njima razgovaraju zašto baš učešće u takvim izazovima, a ne posmatranje klipova koji se tiču životinja ili muzike na primer – onih koji su relativno bezazleni“, objašnjava ona.

Roditelji moraju da uhvate korak sa napretkom tehnologije i iskušenjima koje ono nosi za decu kako bi mogli da isprate sve što se sa decom događa.

Nijedan problem koji deca imaju nije nevažan

Deca su spremna za eksperimente različitih vrsta i toga je bilo u svim vremenima – sećamo se korišćenja živog krompira kako bismo dobili temperaturu i izbegli školu, kaže Jankovićeva.

„Uvek je toga bilo, jedini je problem što je to postalo gotovo nekontrolisano. Nažalost,  funkcija roditelja svedena je na nešto što je prilično materijalno i postvareno. Roditelji deci kupuju skupe telefone, skupu odeću, opremu, da bi u okvirima vršnjačkih grupa mogla da imaju nekakav status, ali ono na šta se zaboravlja jesu aspekti duhovnog i duševnog razvoja deteta“, smatra ona.

Bez obzira koliko su zauzeti, roditelji moraju da razviju senzibilitet za pitanja koja su od životne važnosti za dete – ideja da se relativizuju i minimalizuju problemi koja muče decu nije dobra.

„Deca imaju ozbiljan raskorak između intelektualnog i kognitivnog, na jednoj i emocionalnog razvoja, na drugoj strani, koji kao da kaska za njihovim drugim potencijalima. To je raskorak u kome se ona ne snalaze. Budući da nemaju baš dobru procenu rizika, da ne mogu da predvide da bi neke od njihovih aktivnosti mogle da se završe fatalno, a da su pri tome impulsivna, deca reaguju aktivnostima koje mogu da se završe tragično“, navodi Jankovićeva.

Stvari su se promenile i roditelji moraju da uhvate korak sa onim što se događa sa decom, barem u smislu prepoznavanja dečjih aktivnosti, kako bi postali barem zainteresovani za svet deteta, kome svašta može da padne na pamet, zaključuje Aleksandra Janković.

Tik tok je besplatna aplikacija za deljenje raznih video sadržaja, a posebno je popularan među mlađom populacijom jer omogućava proizvodnju i deljenje kratkih klipova koji mogu da se sinhronizuju sa popularnim muzičkim hitovima. I ova društvena mreža, poput Jutjuba, stvorila je svoje zvezde.

Međutim, iako postoji opcija roditeljske kontrole sadržaja, slučaj sa stradanjem dece zbog „izazova“ Blekaut, očigledan je dokaz da ta opcija nije dovoljna garancija da će deca biti bezbedna. Zbog pogibije desetogodišnje devojčice u Italiji 20. januara, italijanske vlasti odlučile su da ograniče pristup Tik toku osobama čiji uzrast ne može precizno da se odredi.

Sa druge strane, ova društvena mreža već je bila na meti kritika zbog kršenja propisa o privatnosti podataka dece, softverske greške u prikupljanju korisničkih podataka, ali i zbog toga što su je koristili i zloupotrebljavali seksualni predatori. Uoči demonstracija, koje su u Rusiji organizovali sledbenici opozicionara Alekseja Navaljnog, Tik tok je korišćen za pozive maloletnicima da učestvuju na demonstracijama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala