Krizni štab sutra o merama za ulazak u Srbiju iz Mađarske

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICGranični prelaz Horgoš
Granični prelaz Horgoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab za borbu protiv virusa korona održaće sutra novu sednicu, a premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da će na njoj biti pokrenuto pitanje o eventualnom ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR test.

Brnabićeva je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla da će zamoliti medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epidemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj.

„Učinićemo sve da, ukoliko je to bezbedno i ne vidimo preterani rizik, da ono što u ovom trenutku važi za Bugarsku i zemlje Zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku, koja je nama najbolji mogući partner, i politički i ekonomski, i na svaki drugi način“, rekla je Brnabićeva.

Ona je odgovarala na pitanje šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora zašto je za ulazak u Srbiju iz Mađarske potreban PCR test, dok, kako je rekao, nije potreban za ulazak iz Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i Bugarske.

Medicinsko osoblje na Beogradskom sajmu na punktu za vakcinaciju - Sputnik Srbija
Srbija druga u regionu po odgovoru na pandemiju: Istraživanje australijskog instituta

Pastor je zamolio premijerku da ubedi medicinski deo Kriznog štaba da se ukine mera ulaska iz Mađarske uz PCR test i dodao da građani ne idu u Mađarsku u kupovinu, već zbog porodičnih i poslovnih veza.

Brnabićeva je izrazila ogromnu zahvalnost mađarskoj vladi, premijeru Viktoru Orbanu i ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu na svemu što su učinili da pomognu Srbiji tokom epidemije virusa korona, preneo je Tanjug.

„Svakodnevno sam u kontaktu sa ministrom Sijartom zbog vakcina. Zajedno se, bratski i partnerski borimo, razmenjujemo informacije, kolege iz mađarske vlade su nam mnogo pomogli oko mnogih važnih stvari, u vezi sa ‘Sinofarm’ i ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) vakcinama, oni su tu za nas uvek“, rekla je premijerka Srbije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala