Gume za automobile dobijaju nove oznake /video/

CC0 / Pixabay/Free-Photos / Automobilska guma
Automobilska guma - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Gume za automobile, kombije i kamione dobiće nove oznake, pošto od maja stupa na snagu odluka EU o oznakama koje će pokazivati obuhvatnije informacije o pneumaticima.

Na novoj oznaci nalaze se redizajnirani podaci o klasi otpora kotrljanja i performansama kočenja na mokrom, dok je nivo buke označen brojem decibela i slovima A, B ili C.

Novina je i što korisnici mogu da pristupe dodatnim informacijama o izabranom pneumatiku u EU bazi podataka skeniranjem kju-ar koda na nalepnici koja ide uz gumu, preneo je Tanjug.

Gužva na autoputu - Sputnik Srbija
Automobili ne zagađuju samo izduvnim gasovima, jedan njihov deo je 1.000 puta gori

Link sa koda vodi do baze podataka EPREL (Evropski registar proizvoda za energetsko označavanje), koja sadrži informativni list o proizvodu.

Kju-ar kod pokazuje sve vrednosti na oznaci za određeni pneumatik, kao i početak i kraj proizvodnje tog modela.

Još jedna nova karakteristika odnosi se na dva piktograma u dnu nalepnice, poznatim i kao test pahuljice i pneumatik bez klinova, koji su potvrda da je reč o gumi sa boljim prianjanjem na snegu i ledu, u skladu sa novim ISO standardom.

Uz standardnu oznaku predviđena je i mogućnost postavljanja simbola koji se odnose na teške snežne uslove (3PMSF), odnosno prianjanje na zaleđenim putevima (samo za pneumatike C1).

Vest je i da će od maja informacije na EU nalepnicama morati da budu dostupne i za pneumatike za teška komercijalna vozila (klasa C1, C2, C3).

Na novoj nalepnici klase A-C ostaju iste. Kada je reč o pneumaticima C1 za automobile i C2 za kombi-vozila, pneumatici koji su ranije bili svrstani u klasu E zbog otpora kotrljanja i prianjanja na mokrom sada će biti svrstani u klasu D (koja je prethodno bila neupražnjena), dok će gume koje su ranije bile svrstane u klase F i G biti sada u okviru klase E.

Nova EU oznaka na pneumaticima će omogućiti potrošačima i da izaberu pneumatike s efikasnijom potrošnjom goriva, što može dovesti do značajnih ušteda, a koje se ogledaju u troškovima i emisijama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala