Automobili ne zagađuju samo izduvnim gasovima, jedan njihov deo je 1.000 puta gori

© Tanjug / Dimitrije GolGužva na autoputu
Gužva na autoputu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zagađenje izduvnim gasovima automobila jedna je od glavnih tema, pogotovo kad koncentracija otrovnih materija u vazduhu poraste. Automobilske kompanije prelaze na električne modele da bi smanjile emisiju, ukidaju dizele, ali, nova istraživanja pokazuju da kod automobila ima mnogo drugih zagađivača, a neki su i do 1.000 puta gori od izduvnih gasova.

Automobilske gume jedan su od najvećih zagađivača i njihov negativan uticaj na prirodu mogao bi da bude i do 1.000 puta gori od zagađenja izduvnim gasovima, pokazuje istraživanje kompanije „Emišn analitiks“, vodeće nezavisne institucije za naučno ispitivanje zagađenja u saobraćaju.

Istraživanjem je utvrđeno da štetne čestice koje potiču od automobilskih guma postaju sve veća ekološka opasnost. Ona dodatno raste budući da u automobilskoj industriji i na tržištu raste trend prodaje i proizvodnje SUV vozila. Takođe, tome doprinose i nova električna vozila, koja su teža od onih sa klasičnim motorima na benzin ili dizel.

Ovog vikenda vozila će se uglavnom kretati u pravcu od Beograda ka Nišu - Sputnik Srbija
Šta vlasnici automobila sa „evro 3“ motorom u Srbiji moraju da znaju

Poseban problem je što u ovoj oblasti, za razliku od emisije izduvnih gasova, ne postoje nikakvi kriterijumi niti propisi u vezi sa zagađenjem.

Prema poslednjim standardima emisije izduvnih gasova, ona je limitirana na 4,5 miligrama štetnih čestica po kilometru. Zagađujuće čestice koje potiču od guma mogu da dostignu i 1.000 puta više, pokazuje ovo istraživanje.

Zagađenje koje potiče od guma pogoršavaju loši putevi, nedovoljno naduvane gume ili gume lošeg kvaliteta, objašnjavaju istraživači.

CC0 / Pixabay / Automobilske gume
Automobili ne zagađuju samo izduvnim gasovima, jedan njihov deo je 1.000 puta gori - Sputnik Srbija
Automobilske gume

„Možda je vreme da, pored standarda u zagađenju izduvnim gasovima, uvedemo i standard kada je zagađenje poreklom od guma ili kočnica u pitanju. Prvi naši testovi pokazuju šokantan nivo zagađenja od guma. Još strašnije je što je ta oblast potpuno neregulisana, a zagađenje koje uzrokuju automobili, a da nisu u pitanju izduvni gasovi, dodatno povećava pomama za SUV vozilima, ali i nova električna vozila“, kaže istraživač Ričard Lofthaus.

Istraživači upozoravaju da se kratkoročne mere kojim se može smanjiti zagađenje poteklo od guma dovoljna napumpanost pneumatika, smanjenje težine vozila i korišćenje kvalitetnijih guma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala