Američka država na putu da ukine obavezu nošenja maski i sve hitne naredbe u vezi sa kovidom

© AP Photo / John LocherReplika Statue Slobode sa zaštitnom maskom ispred kazina i hotela Njujork, Njujork u Las Vegasu tokom pandemije virusa korona
Replika Statue Slobode sa zaštitnom maskom ispred kazina i hotela Njujork, Njujork u Las Vegasu tokom pandemije virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Senat američke države Viskonsin usvojio je odluku kojom se ukida odluka guvernera Tonija Eversa o obavezi nošenja maski. U odluci Senata navedeno je da se ona odnosi na sve „hitne naredbe guvernera“ tokom pandemije.

Senat, u kom većinu imaju republikanci, u rezoluciji navodi da je guverner prekoračio ovlašćenja tako što je produžio hitne naredbe, a da to nije odobrila skupština.

Senat je glasao 18-13 za odluku u kojoj su naređenja demokratskog guvernera nazvana „nezakonitim“, prenosi RT.

Epidemiološke maske N95 iz apoteke - Sputnik Srbija
Nemci i Austrijanci masovno menjaju maske protiv kovida: Hoće li i Srbi morati da bace ove „obične“

Da bi ova rezolucija stupila na snagu, mora da prođe i u donjem domu skupštine Viskonsina, gde republikanci imaju 58 mandata, a demokrate 30.

Guverner Toni Evers je insistirao da ima zakonsko pravo da donosi hitne naredbe, jer se, kako je rekao, pretnja od virusa menja. Međutim, republikanci smatraju da je njegove odluke trebalo da potvrdi i dvodomna skupština. Razlog za to je što je Eversova prva naredba, koja je potvrđena u skupštini, istekla u maju, a on ju je tada produžio svojom odlukom, bez poslaničke potvrde.

Prema zakonu Viskonsina, skupština može da ukine guvernerove hitne naredbe, na šta on nema pravo veta.

​Demokrate u Viskonsinu tvrde da republikanci ovakvom odlukom zapravo „rade ono što vlast ne bi trebalo da radi“.

„Da li ćemo sledeće da kažemo kako su sigurnosni pojasevi u automobilima nepotrebni i kako je njihovo ukidanje znak slobode. I da je let kroz šoferšajbnu u nesreći takođe znak primene slobode?“, zapitao se demokratski senator Kris Larson.

Ova rezolucija Senata Viskonsina dolazi posle slične odluke Vrhovnog suda te države koji je u maju ukinuo Eversovu naredbu o obaveznom ostajanju kod kuće, kao „nezakonitu, pogrešnu i nesprovodivu“. Međutim, guverner je od tada nastavio da obnavlja zdravstvene naredbe.

Slične odluke donete su i u drugim američkim državama. Tako je Vrhovni sud Mičigena doneo odluku da guvernerka Grečen Vitmer nije imala ovlašćenja da produži hitne naredbe posle 30. aprila, kada su one istekle. Republikanci u Mičigenu takođe su naveli da guvernerka nije mogla da donosi takve odluke bez konsultacije sa državnom skupštinom.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala