Nemci i Austrijanci masovno menjaju maske protiv kovida: Hoće li i Srbi morati da bace ove „obične“

© Sputnik / Stefan ĐurićEpidemiološke maske N95 iz apoteke
Epidemiološke maske N95 iz apoteke - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
„Obične“ maske koje nosimo da bismo se zaštitili od virusa korona nisu najdelotvornije. Austrijanci i Nemci u pojedinim delovima te zemlje masovno menjaju maske jer su odlučili u da je umesto hirurških maski obavezna upotreba „epidemioloških“. Između ove dve vrste maski razlika je tolika da se postavlja pitanje – zbog čega uopšte nosimo „obične“?

Hirurške (medicinske) maske ne smatraju se respiratornom zaštitom. One sprečavaju da veće kapi telesnih tečnosti nosioca maske dopru do osobe koja se nalazi naspram njega.

S druge strane, „epidemiološke“ (respiratorne) maske filtriraju najmanje 95 odsto čestica u vazduhu, uključujući i sitne i krupne. Obe vrste maski mogu se kupiti u apotekama u Srbiji.

Dakle, glavna razlika je u zaštitnoj moći filtera, koja je nesumnjivo veća kod „epidemioloških“ maski. Zbog toga su drugačije na dodir, a i oko.

Naravno, postoji i razlika u ceni. Sputnjik je posetio jednu beogradsku apoteku i saznao da jedna „epidemiološka“ maska košta 45 dinara, trostruko više od hirurške, koja košta 15 dinara.

© Sputnik / Stefan ĐurićHirurška maska – epidemiološka maska N95 iz apoteke
Nemci i Austrijanci masovno menjaju maske protiv kovida: Hoće li i Srbi morati da bace ove „obične“ - Sputnik Srbija
Hirurška maska – epidemiološka maska N95 iz apoteke

Nemci i Austrijanci menjaju maske, hoće li i Srbi

„Epidemiološke“ maske prepoznatiljive su, pre svega, po standardu kojem podležu – N95 (američki) ili KN95 (kineski). Razlika je mala i nevažna za prosečnog korisnika.

Profesor Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević za Sputnjik kaže da hirurške maske ne treba da se primenjuju za zaštitu od virusa, već da za tu svrhu treba da se upotrebljavaju upravo one sa standardom N95, odnosno KN95.

„Te maske na elektronskoj mikroskopiji imaju tolike pore da virusi praktično ili ne mogu uopšte da prođu ili prolaze u značajno manjoj meri. Jedino te maske su efikasne. Ovo što se nosi, to su najobičnije ’salvete‘, koje su potpuno ’šuplje‘“, izričit je Belojević.

On tvrdi da su mnogi ljudi preminuli upravo zbog toga što su koristili hirurške, a ne N95 maske.

„N95 zaustavlja viruse praktično u najvećem procentu. To je bitno, kakva je propusna moć tog filtera. Da je uveden standard N95 s vizirima niko ne bi umro“, tvrdi Belojević.
© Sputnik / Stefan ĐurićN95 zaustavlja viruse u najvećem procentu
Nemci i Austrijanci masovno menjaju maske protiv kovida: Hoće li i Srbi morati da bace ove „obične“ - Sputnik Srbija
N95 zaustavlja viruse u najvećem procentu

Problem sa sertifikatom

Pri kupovini, naglašava naš sagovornik, nije bitno da li maska na sebi ima oznaku standarda, već je važno tražiti potvrdu o standardu, odnosno sertifikat koji izdaju ustanove akreditovane za standardizaciju maski.

Međutim, u apoteci koju smo posetili rekli su nam da KN95 maske u Srbiji nisu registrovane kao medicinsko sredstvo, te da se uz njih ne dobija nikakav sertifikat. Ako bi se ipak registrovale kao takve, kažu u apoteci, uz njih bi se dobijao sertifikat Agencije za lekove, ali bi i koštale više.

© Sputnik / Stefan ĐurićAko bi se maske registrovale kao medicinsko sredstvo, uz njih bi se dobijao sertifikat
Nemci i Austrijanci masovno menjaju maske protiv kovida: Hoće li i Srbi morati da bace ove „obične“ - Sputnik Srbija
Ako bi se maske registrovale kao medicinsko sredstvo, uz njih bi se dobijao sertifikat

U Austriji od danas svi stanovnici stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske visokog nivoa zaštite, koje spadaju u kategoriju epidemioloških, u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod automehaničara.

Ove maske moraju da se nose i na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako su u vozilu dve ili više osoba koje nisu iz istog domaćinstva. Od nove mere su izuzete jedino trudnice, a za njeno kršenje predviđena je kazna od 25 evra.

Slučna situacija je i u pojedinim delovima Nemačke. U Bonu je od danas obavezno nošenje respiratornih maski u prodavnicama, crkvama, kod lekara...


Saznajte više o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V): 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala