Ukrajinska prevara veka – narod plaća za nepostojeći tranzit gasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaProtest protiv rasta cena gasa u Ukrajini
Protest protiv rasta cena gasa u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina, koja navodno želi da se oslobodi ruskog gasa, zapravo kupuje taj isti gas koji uopšte ne izlazi iz Ukrajine, preko evropskih posredničkih firmi, ali po znatno višoj ceni, a cenu takve politike plaćaju građani te zemlje. Ukrajinska opozicija je te malverzacije vlasti nazvala „prevarom veka“.

Lider omladinskog krila ukrajinske „Opozicione platforme – za život“ Artjom Marčevski obelodanio je da je, „afera veka“ izbila zbog toga što Kijev pretplaćuje ruski gas kupujući ga navodno od Slovačke. Prema njegovim rečima, cena gasa u Ukrajini je približno 9,8 grivni (oko 26 rubalja ili 0,29 evra), iako je 2019. godine šef političkog saveta partije Viktor Medvedčuk pregovarao o direktnim isporukama goriva iz Rusije sa popustom od 25 odsto, pri čemu bi gas, kako je naveo, koštao 3,8 grivni (10,5 rubalja).

On je objasnio da Ukrajina navodno gas prosleđuje Slovačkoj, a zatim ga nabavlja od te zemlje i isporučuje krajnjem potrošaču, zbog čega je cena znatno viša. Ipak, kako je pojasnio, u stvarnosti stvari tako ne funkcionišu, već Ukrajina taj gas uzima na granici sa Rusijom. To je, kako ističe, prevara veka u Ukrajini.

Ukazujući na skoro tri puta veću cenu, on je naglasio da je realna cena gasa ona o kojoj je pregovarao Medvedčuk, a ne ona koju su odredile ukrajinske vlasti.

Ruski stručnjak za energetiku Dmitrij Adamidov napominje da ovaj problem nije nov i da je, posebno u korumpiranoj Ukrajini, uvek bilo onih koji na tome žele da profitiraju. Ekspert podseća da je Ukrajina jako dobro živela dok je pre Majdana od Rusije dobijala jeftin gas, ali da su se kasnije stvari promenile.

„Ukrajinskoj privredi i stanovništvu je u to vreme bilo jako dobro, ali kada su se odnosi dve zemlje ozbiljno pokvarili, počelo je da se igra na ’gasnu kartu‘. Odnosno, naše cene gasa su porasle, a Ukrajina je počela da kupuje ruski gas reverzibilno od evropskih zemalja. Uslovno govoreći, gas ide u Evropu, a zatim se vraća u Ukrajinu. Faktički on prolazi kroz gasovod koji ide kroz teritoriju Ukrajine. Međutim, u ovom konkretnom slučaju, prema dokumentima, taj gas je kupljen od Slovačke, a ne od Rusije. Pritom, gas uopšte ne izlazi iz Ukrajine. Oni su se sa Slovacima nešto dogovorili. Opet, postoje gasni posrednici, što, naravno, utiče na cenu i poskupljenje, a budući da još postoji priča sa MMF-om, koji zahteva da se ukine unakrsno subvencionisanje, traži liberalizaciju tržište i tako dalje, a te reforme se sprovode, tada su ukrajinski privrednici i vlasti u velikoj meri spremni da to iskoriste i podigli su cene gasa prilično visoko“, objašnjava Adamidov.

Pucaju sebi u nogu

Još dok je Petro Porošenko bio na čelu Ukrajine, Kijev je počeo da prekida sve ekonomske veze sa Rusijom. Takvom politikom Kijev direktno puca sebi u nogu. Najizraženiji primer je upravo kupovina višestruko skupljeg gasa od Evrope, umesto direktno od Rusije. To govori da ukrajinskim vlastima narod koji plaća tu cenu iz svog džepa nije na prvom mestu.

Pored toga, eksperti navode da Ukrajina sada ide putem baltičkih zemalja, koje su još 2019. godine sa predstavnicima Evropske komisije potpisale mapu puta o usklađivanju baltičkih energetskih sistema sa jedinstvenim evropskim energetskim sistemom. Posao bi trebalo da bude završen do 2025. godine, kada će baltički region postati deo jedinstvenog evropskog energetskog tržišta.

Posle toga, električni prsten (BRELL) – jedinstveni energetski sistem koji objedinjuje Belorusiju, Rusiju, Estoniju, Letoniju i Litvaniju, prestaće da postoji.

Baltičke države biće prinuđene da skuplje plaćaju evropsku električnu energiju nego rusku. Međutim, oni veruju da je ova odluka doneta da bi se osigurala energetska bezbednost, jer tobože zavisnost od Rusije ugrožava njihove nacionalne interese. Eksperti ističu da je izuzetno teško shvatiti kako isporuke električne energije iz Rusije mogu predstavljati pretnju Ukrajini i baltičkim državama, ali im je jasno da se ovde radi o rusofobiji, a ne pragmatičnosti.

Prosto sve države ZND su bazirane na sovjetskom energetskom sistemu, koji je izgrađen davno, i stoga su infrastrukturni troškovi minimalni... Ako se isključite iz jednog energetskog sistema i povežete sa drugim, pojavljuje se pitanje nove infrastrukture i priključivanja na evropski energetski sistem. Shodno tome, to su dodatni troškovi, a očigledno i još jedan razlog za rast cena, još jedan razlog za neku vrstu raspodele novčanih tokova, moći, tarifa“, kaže Adamidov.

Eksperti ističu da su planovi Kijeva za stvaranje odvojenog od Rusije energetskog sistema pokušaj da se opravda povećanje dažbina pred ukrajinskim narodom.

I narod se pobunio

U Ukrajini su ove nedelje održani protesti sa zahtevom da se snize cene gasa i električne energije. Narod je izašao na ulice ukrajinskih gradova s plakatima „tarifni genocid“ i tražeći od predsednika zemlje da ispuni svoje obećanje. Jedan od demonstranata je rekao da su se računi za komunalije povećali dva puta otkako je Vladimir Zelenski došao na vlast.

Ruski ekspert Aleksandar Dudčak smatra da ukrajinska vlast profitira na stanovništvu.

„Oni rešavaju svoje probleme i to se ne manifestuje samo na ceni gasa, već svega ostalog: gasa, uglja, električne energije... Oni prosto zarađuju na narodu – ’muzu ga‘ koliko mogu i za sada im to prolazi. Oni koji su tamo na vlasti su poput dugmića koji nisu čvrsto prišiveni i mogu se lako otkinuti. Zalažu se za Banderu, za ’svetlu‘ ukrajinsku budućnost u NATO-u. Neophodno je vratiti zdrav razum idejama integracije u evroazijsko ekonomsko prostranstvo, ODKB i tako dalje i tada će i sa cenama sve biti u redu“, kaže Dudčak.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala