START 3 zaslužuje novi život: Švedski list podržao spas sporazuma kojem su dani odbrojani

© Sputnik / Sergey KazakBojeva glava nuklearne rakete
Bojeva glava nuklearne rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) ističe za dve nedelje – vredi spasiti ga, posebno ako se uzme u obzir da tome teže i Moskva i Vašington, piše švedski list „Dagens niheter“.

Bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, prema navodima lista, nikada nisu posebno zanimali međunarodni problemi. On je smatrao da Kina treba da se pridruži Sporazumu o strateškom naoružanju, a ukoliko to ne učini, nameravao je da sačeka da dokument istekne. List piše da je isto to želeo od Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, iz kojeg je Amerika istupila.

Međutim, kako pišu autori, ti sporazumi su se veoma razlikovali jedan od drugog, kao i situacija koja je nastala u vezi sa njima. Prema navodima švedskog lista, Rusija je „varala“ sa Sporazumom o raketama, dok se u isto vreme skretanje pažnje na raketni arsenal Kine (ili čak Severne Koreje ili Irana) činilo kao razumna ideja. Istovremeno, START 3 su poštovale i SAD i Rusija. List navodi da, u međuvremenu, Kina koristi brz rast ekonomije za povećanje svog vojnog potencijala, uključujući i u nuklearnoj sferi.

Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija
Vreme ističe: Kremlj saopštio o intenzivnim razgovorima sa Vašingtonom o sporazumu START 3
„Priključivanje Pekinga ograničavajućim međunarodnim sporazumima je poželjno, iako to nije razlog da se otpišu postojeći dogovori između SAD i Rusije“, zaključuje list.

Istovremeno, autori pišu da je prilično lako produžiti START 3, posebno ukoliko to žele obe strane. Takođe ističu da je otežavajući faktor navodni masovni hakerski napad Rusije na SAD prošle godine, za šta je Bajden obećao da će kazniti Moskvu. Međutim, „Dagens niheter“ smatra da je potrebna određena volja da bi se te dve teme razdvojile jedna od druge, pri čemu dodaje da Moskva i Vašington imaju puno drugih konflikta.

Što oštrija ograničenja – to bolje

Prema navodima lista, iako u doglednoj budućnosti nuklearno oružje „nigde neće pobeći“, trebalo bi uvesti što je više moguće oštrija ograničenja za njega – čemu će doprineti START 3.

„Nuklearno oružje nigde neće pobeći u doglednoj budućnosti. Ali što oštrija budu ograničenja – to bolje. Neka START 3 nastavi da živi“, naglasio je švedski list.
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija
Pentagon: Produženje sporazuma START 3 - veća bezbednost za Amerikance

„Dagens niheter“ podseća da američki predsednik Džo Bajden namerava da zatraži produženje Sporazuma o strateškom naoružanju – poslednjeg američko-ruskog sporazuma te vrste.

Taj dokument će biti na snazi do 5. februara ove godine, tako da ostaje malo vremena da se on produži, a za „novi život“ Sporazuma je zainteresovan i ruski lider Vladimir Putin, piše list.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala