Pentagon: Produženje sporazuma START 3 - veća bezbednost za Amerikance

CC BY 2.0 / Flickr / Paulo O / Pogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Produženje Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom doprineće većoj bezbednosti Amerikanaca, a Moskvi i Vašingtonu će dati vreme i mogućnost za dalje pregovore o smanjenju naoružanja, kažu u Pentagonu nakon što je iz Bele kuće saopšteno da se američke vlasti zalažu za produženje tog sporazuma na pet godina.
„Odluka (Džozefa) Bajdena o produženju sporazuma START-3 na pet godina doprineće nacionalnoj odbrani. To što je Rusija poštovala sporazum služilo je našim nacionalnim interesima i Amerikanci će biti daleko bezbedniji ako očuvaju i produže START-3. Ne smemo sebi da dozvolimo da izgubimo instrumente inspekcije i obaveštavanja koje predviđa sporazum. Ako ne produžimo sporazum uskoro onda će to oslabiti američko razumevanje ruskih nuklearnih snaga velikog dometa“, rekao je predstavnik Pentagona Džon Kirbi.

Istovremeno, Kirbi kaže da ovakav potez ne znači da će Ministarstvo odbrane zatvarati oči na izazove koji dolaze iz Rusije, odnosno, kako je rekao, ostaće privrženo zaštiti zemlje od 'nerazumnih i neprijateljskih postupaka Rusije', ne navodeći na šta se to tačno odnosi.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je u međuvremenu rekla da nema informacije o tome da li je nova administracija obavestila Moskvu o nameri da produži START-3.

Ona je podsetila da su ovi stavovi o nameri produženja START – 3 izneti javno tokom saslušanja nekih kandidata za članove Bajdenovog kabineta prethodnih dana.

Podsetimo, Psaki je juče rekla da se američke vlasti zalažu za produženje sporazuma START 3 na pet godina.

„Mogu da potvrdim da će se SAD zalagati za produženje START 3 na pet godina“, rekla je Psaki na konferenciji za novinare.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum je na snazi do 5. februara ove godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je oktobra prošle godine da se START-3 produži na godinu dana bez ikakvih preduslova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala