Stalni predstavnik Rusije u Ženevi: Moskva spremna za razgovor sa Vašingtonom o strateškim pitanjima

© Foto : Press-služba MO RF / Uđi u bazu fotografijaMobilni strateški raketni sistem sa interkontinentalnim balističkim raketama "Jars"
Mobilni strateški raketni sistem sa interkontinentalnim balističkim raketama Jars - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je spremna za nastavak razgovora sa Vašingtonom o strateškim pitanjima, prvi korak bi trebalo da bude bezuslovno produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Kancelariji UN u Ženevi Genadij Gatilov.
„Spremni smo da nastavimo sistemski razgovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o strateškim pitanjima. O tome smo govorili mnogo puta. Uvereni smo da bi prvi korak u ovom pravcu trebalo da bude bezuslovno produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, koji obezbeđuje predvidljivost u strateškoj oblasti, ima stabilizujući uticaj na globalnom nivou, a takođe daje značajan doprinos procesu nuklearnog razoružanja“, rekao je Gatilov na konferenciji o razoružanju.

Izjave nove američke administracije u korist produženja ovog Sporazuma Gatilov je nazvao ohrabrujućim. On je naveo da je „Moskva spremna da bez odlaganja uspostavi kontakt preko ministarstava spoljnih poslova Rusije i Sjedinjenih Američkih Država radi što bržeg formalizovanja takvog sporazuma“.

Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija
Vreme ističe: Kremlj saopštio o intenzivnim razgovorima sa Vašingtonom o sporazumu START 3

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije, vreme stečeno produžavanjem Sporazuma omogućilo bi Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama da se ozbiljno pozabave zajedničkom potragom za odgovorima na pitanja koja se nameću u oblasti međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti.

„Takođe bi ga trebalo iskoristiti za pokretanje sveobuhvatnih rusko-američkih pregovora o konturama buduće kontrole nuklearnog raketnog naoružanja uz obavezno uzimanje u obzir svih faktora koji utiču na stratešku stabilnost“, naglasio je Gatilov.

Sporazum o strateškom naoružanju

Rusko-američki Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) potpisan je 2010, a stupio na snagu 5. februara 2011. godine. Sporazumom se predviđa smanjenje nuklearnih arsenala dveju država tako da sedam godina nakon potpisivanja i nadalje ukupna količina naoružanja ne prelazi 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera. Trenutno je ovo jedini sporazum o ograničenju naoružanja koji je na snazi između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija
Pentagon: Produženje sporazuma START 3 - veća bezbednost za Amerikance

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa smatrala je da u sadašnjem obliku ovaj Sporazum nije u interesu Vašingtona. Bela kuća insistirala je na izradi novog sporazuma uz učešće Kine ili na produženju sporazuma, ali uz dodatne uslove. Moskva je predlagala da se Sporazum produži bez ikakvih uslova uz zamrzavanje postojećih nuklearnih arsenala, ali je Tramp odbacio ovu inicijativu.

Ranije u januaru administracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da će predložiti Rusiji da produži Sporazum, koji ističe 5. februara, na pet godina.

U ponedeljak je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je počeo praktični rad na pitanju produženja Sporazuma na ekspertskom nivou.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala