Ruski i japanski naučnici prave mikroelektroniku budućnosti

© Sputnik / Aleksei Kudenko / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja mikročipova, "Mikron" Zelenograd
Proizvodnja mikročipova, Mikron Zelenograd - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa ruskog Dalekoistočnog federalnog univerziteta (DVFU) i Univerziteta Kjoto u Japanu rade na projektu spin-orbitroničke laboratorije koja će omogućiti razvoj naučnih i tehnoloških elektronskih uređaja nove generacije, saopštili su predstavnici univerziteta.

Spin-orbitronika je tehnologija koja je počela da se razvija pre nešto više od deset godina. Nastala je posle dodele Nobelove nagrade za otkriće gigantskog magnetno-otpornog efekta, kvantno-mehaničke pojave u tankim metalnim filmovima, koji se sastoji od naizmeničnih feromagnetnih i provodnih nemagnetnih slojeva, izveštava DVFU .

„Na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu će biti otvoren međunarodni centar za interdisciplinarna istraživanja. U centru će vodeći ruski i inostrani eksperti razviti naučne i tehnološke osnove nove generacije pametne elektronike (spintronike i spin-orbitronike) za visoke performanse energetski efikasno računarstvo i telekomunikacije. Tamo će se razvijati eksperimentalna naučna proizvodnja, uvoditi razvoj u ruske kompanije i obučavati nove generacije visokokvalifikovanih naučnika“, navodi se u saopštenju.
Čip - Sputnik Srbija
Ruski naučnici otkrili kako da sačuvaju ključni materijal savremene elektronike

Rukovodilac laboratorije je profesor sa Kjotskog univerziteta Teuro Ono, koji se bavi problematikom magnetnih nanomaterijala od početka 90-ih godina 20. veka.

Prema rečima naučnika, razvijena rešenja će obogatiti nauku novim otkrićima i znanjima, omogućiće da se za dva nivoa snizi potrošnja energije računarske opreme i da se za tri nivoa povećaju njene performanse, što ispunjava zahteve budućih sistema za obradu velikih podataka i veštačke inteligencije .

Prorektor DVFU za nauku, koordinator i izvršni direktor Aleksandar Samardak je uveren, da „zajednički projekti garantuju ne samo rad na globalnim naučnim problemima, već i mogućnost da se obuči nova generacija mladih naučnika“.

„Planiramo da u laboratoriji realizujemo celokupan tehnološki proces: od naučno-istraživačkog rada u oblasti spintronike i spin-orbitronike do ispitivanja i pilot proizvodnje eksperimentalnih uzoraka memorije i logičkih elemenata za novu generaciju elektronike. Naši susedi kao što su Kina, Južna Koreja i Tajvan, a ujedno i veliki proizvođači elektronike, su zainteresovani za postojeće procese i spremni su da sarađuju u brojnim perspektivnim pravcima“, rekao je Samardak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala