Putin podneo Dumi na ratifikaciju dogovor o produženju Sporazuma o strateškom naoružanju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na ratifikaciju dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, objavljeno je na sajtu baze podataka Državne dume.
„Ratifikovati Dogovor o produženju Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja od 8. aprila 2010. godine“, navodi se u nacrtu zakona.

Pretpostavlja se da će zakon stupiti na snagu na dan zvaničnog objavljivanja.

U dokumentima se predlaže da se Sporazum produži za 5 godina, do 5. februara 2026. godine, sledi iz obrazloženja uz nacrt zakona o ratifikaciji dogovora o produženju Sporazuma.

Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Ruski poslanici: Parlamenti će uskoro razmotriti dokumente o produženju Sporazuma START 3

„Prema tački 2 člana 14 sporazuma, period njegovog važenja je 10 godina. Sporazum predviđa mogućnost produženja na period do pet godina, ako Rusija i Sjedinjene Američke Države donesu takvu odluku... U januaru 2021. godine strane su se načelno dogovorile da produže sporazum za pet godina“, navodi se u dokumentu.

Državna duma i Savet Federacije razmatraće ovaj dokument na sednicama 27. januara.

Ranije je objavljeno da su predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, izrazili zadovoljstvo povodom današnje razmene diplomatskih nota o postizanju dogovora o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala