Produžetak Sporazuma o strateškom naoružanju – dobar način da Putin i Bajden započnu saradnju

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSusret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine
Susret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) biće dobar početak za odnose lidera Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, smatra bivši vojni ataše SAD u Rusiji Piter Zvak.

On u svom članku za „Hil“ piše da će zahvaljujući tome te zemlje moći ne samo da izbegnu rast tenzija u odnosima, već će i dobiti mogućnost i vreme da razgovaraju o novom sporazumu koji će već uključivati sve aspekte, ali bi mogao da se zasniva na mehanizmima prethodnog.

Prema njegovim rečima, administracija Džoa Bajdena bi trebalo hitno da se dogovori sa Moskvom o produženju Sporazuma. S tim u vezi, penzionisani brigadni general je rekao da mu je bilo drago da čuje od novog predsednika Amerike da je to jedan od njegovih primarnih interesa.

Taktička krstareća raketa Tomahavk lansirana iz lansera Mk-41 sa američkog razarača Faragat - Sputnik Srbija
Hoće li Bajden sprečiti beskonačnu trku u naoružanju između Rusije i SAD
Zvak ističe da, osim aktuelne bitke protiv virusa korona, unutrašnjih sporova i ekonomskih poteškoća, ne postoji ništa što više ugrožava opstanak SAD i čitavog sveta od izgleda da bi Rusija i Amerika sa svojim nuklearnim oružjem mogle da upadnu u užasnu, novu i nekontrolisanu trku u naoružanju. Pritom, kako kaže, u njoj ne može biti pobednika.

Ukoliko se Sporazum o strateškom naoružanju ne produži, na sceni će se ponovo pojaviti pristup u kojem će centralna pažnja biti usmerena naoružanju – što je prilično zastareli pristup za sve asimetričniji svet, upozorava bivši general. On smatra da će zemlje imati sve manje sistema kontrole i ravnoteže, manje dodirnih tačaka i da će postati mnogo ranjivije na mogući, čak slučajni, nuklearni incident.

Započeti saradnju Putina i Bajdena pozitivnim događajem

Autor članka piše da sam Sporazum zastareva, da ne uzima u obzir rast Kine, niti novo oružje i tehnologije. Istovremeno, on ima testiran i još uvek funkcionalan mehanizam regulacije i verifikacije. Zvak je naglasio da bi START 3 mogao da kupi vreme ruskim i američkim diplomatama da sastave novi dopunjeni sporazum koji bi uključivao i Francusku, Veliku Britaniju i Kinu. Njegov zaključak je da bi bez tog mehanizma novi sporazum bio sastavljan otežano i dugo.

I na kraju – produžavanje Sporazuma za Moskvu i Vašington predstavlja šansu da Vladimir Putin i Džo Bajden odnose započnu na pozitivnoj osnovi, naglasio je bivši američki vojni ataše.
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija
Pentagon: Produženje sporazuma START 3 - veća bezbednost za Amerikance

On je dodao da su odnosi dveju zemalja trenutno loši, ali da se dijalog na najvišem nivou nastavlja, te da bi Sporazum mogao da otvori vrata i za druge inicijative, uključujući u vezi sa Sporazumom o otvorenom nebu.

„Ovo je zaista važno vreme za odnose između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Produženje Sporazuma o strateškom naoružanju će biti korak ka jačanju poverenja i kontakata između naših opasno naoružanih zemalja koje ne veruju jedna drugoj, što će odmah doneti značajne rezultate“, zaključuje autor.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja je na snazi do 5. februara ove godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Može se produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana. Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je oktobra prošle godine da se START-3 produži na godinu dana bez ikakvih preduslova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala