Rusija isključena iz ekspertske grupe za izgradnju stanice u Mesečevoj orbiti

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPun mesec u Moskovskoj oblasti
Pun mesec u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Rusije su isključeni iz ekspertske grupe za diskusiju o perspektivama izgradnje orbitalne stanice „Getavej“ u Mesečevoj orbiti, saopštio je Sputnjiku izvor u raketno-kosmičkoj industriji.

Prema njegovim rečima, odluka je doneta nakon više puta ponovljenih izjava ruske strane da nedovoljno učestvuju u projektu.

„Predstavnici Rusije su isključeni iz diskusije na ovu temu, više ne dobijaju informacije, ne učestvuju na sastancima i nemaju pristup dokumentima“, rekao je sagovornik.
Pun Mesec  - Sputnik Srbija
Skinuta oznaka tajnosti sa sovjetskog lunarnog programa

Amerikanci planiraju da sagrade u orbiti oko Meseca stanicu „Gejtvej“. „Roskosmos“ i NASA su 2017. godine potpisali sporazum o saradnji, ali je kasnije generalni direktor ruske državne korporacije Dmitrij Rogozin rekao da Moskva ne može da učestvuje u projektu „Gejtvej“, jer nije dobila dovoljno veliku ulogu, a projekat je nazvao proameričkim.

Rusiji je povereno da napravi samo jedan modul stanice – prolaz za izlazak u svemir. Najveći novac za projekat trebalo je da izdvoje SAD, a po tome se određivala i uloga države u projektu.

Rogozin je izrazio spremnost za učešće na projektu ako bude zasnovan na principima ravnopravnosti, kao što je to slučaj sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Pres služba državne korporacije „Roskosmos“ je za Sputnjik saopštila da su poslednji put učestvovali na sastanku u junu 2020. godine. Bio je to onlajn sastanak koji je organizovala NASA i na kome su učestvovali rukovodioci međunarodnih kosmičkih agencija. Sastanak se bavio temom osnovnih prioriteta u oblasti istraživanja Meseca, ljudskoom posadom i robotima i istraživanju dubokog svemira, kao i projektom „Gejtvej“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala