Priština prvi put pred ozvaničenjem opasnog projekta – to bi bio krah pregovora sa Srbima

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIVelika Albanija
Velika Albanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako se u Prištini posle izbora formira koalicija koja se zalaže za „Veliku Albaniju“, taj višedecenijski opasni projekat će postati prvi put i njihova zvanična, javna politika, a to bi značilo i krah pregovora sa Srbima. Istovremeno, Zapad će konačno otvoreno pokazati svoj stav o toj ideji.

Ovo je rezime diplomate u penziji Zorana Milivojević povodom najava koje se sve glasnije čuju sa Kosova da će buduća vlada biti sastavljena od Pokreta Samoopredeljenje, stranke Ramuša Haradinaja i bivše stranke Hašima Tačija. A njih će da spoji ideja – ujedinjenja Albanije i Kosova.

O toj mogućnosti, javno je govorio u okviru svog programa Ramuš Haradinaj koji pretenduje na predsedničku mesto na Kosovu, a EU i Amerika na sve to su ostale – neme.

Opasni projekat Prištine – kraj pregovora

Milivojević napominje da je „Velika Albanija“ nacionalni zanos Albanaca ma gde se oni nalazili, tako da ko god bude činio vlast u Prištini, u srži će se voditi ovom idejom. Razlika je, očigledno, samo u tome da li će ona biti i deklarativno promovisana.

„Dakle se što budemo imali kao rezultat izbora u Prištini imaće ove elemente i krajnje je vreme da se prema tome odredimo ne samo mi već i faktori koji sa jedne strane utiču i na vlast u Prištini ali i na kompletan albanski faktor na ovim prostorima,“ mišljenja je naš sagovornik.

Ta albanska ideja, dodaje Milivojević, pretnja je suverenitetu svim državama na Balkanu gde se nalazi albanski nacionalni korpus.

© WikipediaKarta "Velike Albanije"
Priština prvi put pred ozvaničenjem opasnog projekta – to bi bio krah pregovora sa Srbima  - Sputnik Srbija
Karta "Velike Albanije"

„To se odnosi i na Grčku što znači da je u pitanju nešto prema čemu se mora generalno delovati. Sama činjenica da je Kosovo neuspeo projeka, tera Albance na nacionalizam i na takav pristup koji treba da im obezbedi promociju tog državnog projekta. U svakom slučaju, očekujem da ma koja da se koalicija napravi, da će biti na toj liniji,“ napominje Milivojević.

Ćutanje znači odobravanje

Razlika je jedino u tome što neke političke stranke u Prištini to imaju u svom programu, kao što je Samoopredeljenje, a na toj liniji se sada promoviše i Haradinaj.

„Ako oni dođu na vlast za očekivati je da taj projekat ugrade i u zvaničnu politiku vlade. Sa tim treba da računamo i to će sasvim sigurno biti deo političkog i svakog drugog pritiska sa pokušajem da se realizuju oni ciljevi koji do sada nisu realizovani,“ ističe sagovornik Sputnjika. 

Tome, navodi on, možemo  da se suprotstavimo stalnim upozoravanjem - šta to znači za Balkan i Evropu i kakve opasnosti sa sobom nosi.

„Dakle, neophodam je jasan otklon od takve politike, nužno je da se takva politika odbaci kao i da se ne prihvati da o tim stvarima uopšte i ozbiljno razgovara. Na ovakvim osnovama, Velike Albanije, nema nikakve šanse da se o bilo čemu razgovara, da se gradi bilo kakva vrsta budućnosti ili da se traže kompromisna rešenja za Kosovo i Metohiju “, ističe naš sagovornik.

Odgovornost je u ovom slučaju na međunarodnom faktoru koji zbog svojih interesa i nedostatka drugih drugih mehanizama da realizuju svoje ciljeve, čak su spremni i da prihvate ovakvu jednu politiku.

Zapadu koristi ovakav stav

„Oni mogu prećutno da podržavaju ovaj projekat  u funkciji pritiska na Srbiju, kako bi realizovali glavne geostrateške ciljeve, a to je da ceo prostor uđe u interesnu zonu zapada,“ uveren je Milivojević. 

U korpusu koji se zove velikoalbanski ili pan-albanski pokret imamo dve struje. Jedna je ona koja se oduvek zalagala za veliku Albaniju - sada se to zove prirodna Albanija, a koju u političkom smislu predstavlja pokret Samoopredeljenje koji bez ikakvog zazora kaže da sve albanske zemlje moraju da se spoje u jednu državnu zajednicu.

Postoji i druga struja koju je pre desetak godina najbolje formulisao bivši ministar inostranih poslova Albanije Paskal Milo u knjizi “Velika Albanija između fikcije i stvarnosti”, kada je rekao da će, zapravo, svi Albanci imati veliku Albaniju u velikoj Evropi. 

Svakako, otpakivanje projekta Velike Albanije, moglo bi da otvori i Pandorinu kutiju opet na Balkanu i da pokrene neke opasne procese i u Makedoniji, Crnoj Gori i na Jugu Srbije. Mnoge analize pokazuju da bi se to reflektovalo i na odnose u BiH i na potanje statusa Republike Srpske...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala