Naslednik Merkelove: Osloboditi Navaljnog i ne dovoditi u pitanje realizaciju „Severnog toka 2“

© AP Photo / Markus SchreiberArmin Lašet, novi lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije CDU
Armin Lašet, novi lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije CDU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije Armin Lašet pozvao je ruske vlasti da oslobode opozicionara Alekseja Navaljnog i istovremeno potvrdio svoju poziciju o „Severnom toku 2“ – da podržava zvaničan stav Berlina.
„Na prezidijumu smo razgovarali i o hapšenju Navaljnog. Podržavamo stav federalne vlade koji se zalaže za momentalno oslobođenje ruskog blogera. Ne treba Navaljni da bude u zatvoru, već kriminalci koji su izvršili atentat na njega. Očekujemo potpunu istragu o tome ko su bili ti kriminalci i da će biti stavljeni iza rešetaka“, rekao je Lašet nakon zasedanja prezidijuma u ponedeljak.

Odgovarajući na pitanje na konferenciji za štampu da li namerava da preispita svoj stav u kontekstu hapšenja Navaljnog i stalnog američkog pritiska, naslednik Angele Merkel je odgovorio odrično.

„Ne. Snabdevanje Nemačke energijom je važno pitanje na koje mora da se odgovori. Amerikanci imaju svoj stav, on je odavno jasan i ne zavisi od republikanaca ili demokrata. Ali moj stav je jasan“, izjavio je Lašet.

Prema njegovim rečima, Nemačka sarađuje sa Rusijom u oblasti nauke i u ekonomiji.

Pripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog u pritvor - Sputnik Srbija
Nemački diplomata: Ne povezivati sudbinu „Severnog toka 2“ sa Navaljnim

Već 50 godina smo se snabdevali energentima iz Rusije, to se odvijalo čak i tokom najtežih vremena u doba Hladnog rata. Smatram da je neophodan precizan stav u vezi stvari koje se tiču naših vrednosti – već sam pomenuo slučaj Navaljnog. Ali bez obzira na to, treba tražiti oblasti u kojima može da se sarađuje. Pariski sporazum o zaštiti klime će bez Rusije imati duplo manji efekat, jer je to jedna od oblasti u kojoj bi trebalo da međusobno sarađujemo kako bi pronašli dobra rešenja“ dodao je on.

Istovremeno, premijerka nemačke savezne države Mekleburg-Prednja Pomeranija, kojom bi trebalo da prođe „Severni tok 2“, Manuela Švezig izjavila je za „Beriht aus Berlin“ da kritičari projekta ne mogu da koriste situaciju sa privođenjem Navaljnog i protestima u Rusiji za zaustavljanje njegove realizacije.

„Oni, koji su od samog početka bili protiv projekta gasovoda, ne mogu sada da iskoriste situaciju kako bi zaustavili realizaciju projekta, jer je važno da Nemačka nastavi dijalog sa Rusijom, posebno u ovim teškim vremenima. I većina ljudi u mojoj državi deli moje mišljenje“, istakla je premijerka.

Stav Berlina o Navaljnom i „Severnom toku 2“

Navaljni je 17. januara priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon navodnog trovanja. Na sudskom ročištu određen mu je pritvor od 30 dana.

Evropski parlament je nakon njegovog hapšenja usvojio rezoluciju u kojoj se od EU traži da se „hitno spreči završetak gasovoda“ i da se „pooštre ograničavajuće mere“ protiv Rusije.

S tim u vezi, Lašet je rekao da realizacija projekta „Severni tok 2“ ne treba da zavisi od situacije u vezi sa hapšenjem ruskog blogera.

Sa svoje strane, Merkelova je istakla da Nemačka ne odobrava američke eksteritorijalne sankcije i da se stav Berlina po pitanju „Severnog toka 2“ nije promenio. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas takođe je odbacio eksteritorijalne sankcije protiv gasovoda i obećao da će one biti tema razgovora sa novom američkom administracijom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala