Nemački diplomata: Ne povezivati sudbinu „Severnog toka 2“ sa Navaljnim

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog u pritvor
Pripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog u pritvor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koordinator nemačke vlade za poslove sa Rusijom Johan Zathof i predstavnik Socijaldemokratske partije, člana vladajuće koalicije, izjasnio se protiv novih sankcija Rusiji i pozvao da se sudbina „Severnog toka 2“ ne povezuje sa hapšenjem Alekseja Navaljnog.

Zathof je dao intervju za list „Zarbriler cajtung“ koji će biti objavljen u ponedeljak.

U odlomku iz intervjua, koji je objavljen u nedelju, Zathof je prokomentarisao odnose sa Rusijom. On smatra da nema potrebe za uvođenjem novih sankcija Rusiji, jer „to ne rešava probleme“. Osim toga, koordinator je pozvao da se sudbina „Severnog toka 2“ ne povezuje sa hapšenjem Navaljnog. „Ove dve teme nisu međusobno povezane“, rekao je on.

Zathof je takođe pozvao na puštanje na slobodu svih privedenih u subotnjim neodobrenim protestima u Rusiji.

„Kada ljudi na demonstracijama žele da izraze svoje mišljenje, to treba da čine bez straha od državnog nasilja, hapšenja ili drugih represivnih mera. Hitno oslobađanje mirnih demonstranata i Alekseja Navaljnog bio bi prvi korak za vraćanje izgubljenog poverenja (u vlasti Rusije)“, konstatovao je Zathof.

Pitanje uvođenja novih sankcija razmatra se u Evropskoj uniji u kontekstu hapšenja Navaljnog. Tako je Evropski parlament zbog toga u četvrtak usvojio rezoluciju u kojoj zahteva da vlade zemalja EU hitno spreče okončanje projekta „Severni tok 2“, kao i da pojačaju restriktivne mere protiv Rusije u vezi sa njegovim hapšenjem.

Neodobrene protestne akcije održane su u subotu u različitim gradovima Rusije. Pristalice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozvale su ljude da izađu na ulice. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i običnih učesnika na neodobrene akcije.  

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala