Korona je pokosila i „Najbeograđanina“ Predraga Marića

© Foto : www.mc.rsPomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić
Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koga je korona prerano pokosila ostaće upamćen kao omiljena ličnost novinara, „Najbeograđanin“, čovek koji je najviše čuvao duh Beograda

Ovako Predraga Marića opisuje novinarka Javnog servisa Nataša Mijušković.

„Nadasve stručan i posvećen poslu, a u kritičnim situacijama uvek pribran i smiren. Razgovarajući sa kolegama iz drugih redakcija, mislim da nikoga nikada nije odbio za izjavu, naravno, poštujući protokol koji postoji u MUP-u. Kada bismo se dogovarali koga da zovemo u goste u Dnevnik, kolege su se godinama sa mnom šalile da će, ako se ja pitam, to biti Peđa Marić. i zaista, jutros, na vest da je otišao, osetila sam se kao da sam izgubila člana familije i znam da u tome nisam usamljena“, kaže Mijuškovićeva.

Predrag Marić je bio sposoban, jak i osnovao je sistem zaštite u Srbiji

Marić je dugo godina sarađivao i sa beogradskom televizijom Studio B, a među novinarima ove kuće često mu je domaćica bila novinarka Sanja Lubardić.

Prvi put su se sreli kada se dogodila eksplozija u magacinu pesticida fabrike Galenika u Zemunu 2009, prva krizna situacija koja je, prema njenim rečima, tretirana na nov i moderan način.

„Od tada smo ga imali na raspolaganju 24 sata u svakoj situaciji; i u poplavama, i u raznim drugim krizama. I tako ga pamtim – kao sposobnog, jakog, čoveka koji, uprkos tome što je bio na vrlo važnoj poziciji, uvek bio dostupan i medijima, i građanima“, kaže Lubardićeva.

Iste godine Marić je od Studija B primio nagradu „Najbeograđanin“, kao čovek koji je u toj godini najviše čuvao duh Beograda – on to, dodaje naša sagovornica, nikada nije zaboravio.

Preduzetan, jednostavan za komunikaciju i sposoban da odgovori svim izazovima, do njegove pojave, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije imalo tako neobično pristupačnog čoveka.

„Po svemu, bio je vesnik novog talasa u odnosu prema građanima, osim što je pokrivao sektor za zaštitu od kriznih situacija, koji se razvio da je postao, možda i najbitniji sektor u oblasti bezbednosti. Dakle, vesnik velikih promena i vrlo jak i sposoban čovek“, ističe Lubardićeva.

Marić se, prema mišljenju Lubardićeve, može smatrati osnivačem Sektora za vanredne situacije u formi u kojoj danas postoji – upravo je on taj koji je insistirao na fizičkoj spremnosti i dobroj opremljenosti, što je stalno ponavljao rizikujući, kako Lubardićeva kaže, i sukob sa vlastima. Status koji imaju pripadnici  Sektora za vanredne situacije je, pre svega, njegova zasluga, zaključuje ona.

Spasilac, pesnik i muzičar

Prvi čovek sektora za odbranu od svih vrsta katastrofa preminuo je od posledica zaraze koronavirusom, iako je s početka, kada mu je konstatovano da je zaražen utvrđen lakši oblik bolesti. Međutim, kasnije mu je konstatovana i upala pluća.

Marić je rođen u Smederevu 1964, gde je završio osnovnu i srednju školu, a Pravni fakultet je završio u Beogradu 1990, kada se i zapošljava u tadašnjoj Upravi za protivpožarnu i preventivnotehničku zaštitu. U mladosti se intenzivno bavio muzikom, a jednu od pesama posvetio je i svom rodnom gradu.

Napreduje kroz sva zvanja, da bi 2006. postao savetnik ministra, a naredne godine pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

O Marićevom profesionalizmu ne svedoče samo odlikovanja, domaća i strana kojima je odlikovan zbog zasluga u formiranju Sektora na čijem je čelu bio – o tome svedoči i veliki broj stručnih knjiga i radova, kao to da je bio iznad politike, pogotovo one dnevne i da je dužnost obavljao bez obzira na političke promene.

Pročitajte još:

Preminuo Predrag Marić, izgubio bitku sa koronom

Vanredne situacije su jednostavnije od političara

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala