Bela kuća pozvala na oslobađanje Navaljnog i pritvorenih demonstranata

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog do pritvora
Pripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog do pritvora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća poziva Rusiju da oslobodi blogera Alekseja Navaljnog i sve one koji su privedeni na neodobrenim protestima, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

 

„Jednostavno ću ponoviti naš poziv ruskim vlastima da oslobode sve pritvorene zbog ostvarivanja njihovih univerzalnih prava i hitno i bezuslovno oslobode Alekseja Navaljnog“, rekla je Psakijeva, nedavno postavljena portparolka predsednika Džoa Bajdena, nakon što je pročitala izjavu Stejt departmenta.

Govoreći o odgovoru na pritvaranje Navaljnog, ona je rekla da će američki predsednik Džo Bajden ostaviti sve opcije na stolu.

„Kao što je i uvek bilo, predsednik zadržava pravo da odgovori kada i kako odluči. I u tom slučaju neće isključivati (nijednu) opciju“, rekla je ona.

Portparolka je podsetila da je Bajden naložio obaveštajnoj zajednici i drugim strukturama da istraže nedavne događaje koji se pripisuju Rusiji, poput hakerskog napada preko softvera „Solar vind“ i navodno trovanje Alekseja Navaljnog.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu. - Sputnik Srbija
Zaharova: Uputićemo Americi notu zbog širenja dezinformacija

„Želimo da ovaj izveštaj bude pripremljen“, rekla je ona, govoreći o perspektivama odgovora Vašingtona.

Neodobrene protestne akcije održane su u subotu u različitim gradovima Rusije. Pristalice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozvale su ljude da izađu na ulice. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i običnih učesnika na neodobrene akcije.  

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a u ponedeljak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala