Zaharova: Uputićemo Americi notu zbog širenja dezinformacija

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će uputiti notu Americi zbog učešća američkih internet-platformi u masovnom širenju lažnih informacija u vezi Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da još uvek nije završen razgovor o postupcima američke ambasade koji su povezani sa neodobrenim akcijama u Rusiji i istakla da će on biti nastavljen.

„Skrenuli smo pažnju našim američkim kolegama i njima će biti poslata odgovarajuća nota u vezi sa učešćem internet-platformi američkih kompanija u širenju lažnih vesti ─ to su i društvene mreže i sajtovi za podržavanje video-snimaka“, objasnila je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Zaharova je naglasila da će Moskva pokrenuti pitanje američkog mešanja u unutrašnje stvari Rusije na međunarodnim platformama.

„Želim da kažem da će, pored naših kontakata sa američkim diplomatama u bilateralnom formatu, pitanje mešanja SAD u unutrašnje stvari Rusije biti pokrenuto i na platformama međunarodnih organizacija koje se i bave sličnim pitanjima“, rekla je porparolka.

Prema rečima Zaharove, činjenica da američke platforme blokiraju zvanične naloge povezane sa Rusijom i istovremeno masovno šire dezinformacije – izaziva zabrinutost i izvan je pravnih okvira.

„Ova čudna simbioza ne samo da izaziva zabrinutost, već je i izvan pravnih normi“, konstatovala je ona.

Podsetimo, portparolka je u nedelju izjavila da razlike u oceni protesta na Zapadu i u Rusiji, kao i blokiranje zvaničnih ruskih naloga na američkim interent-platformama svedoče o najdubljoj krizi ideologije.

Neodobrene protestne akcije održane su u subotu u različitim gradovima Rusije. Pristalice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozivale su ljude da izađu na ulice. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i običnih učesnika na neodobrene akcije.

Na sajtu ambasade SAD u Ruskoj Federaciji 22. januara pojavio se spisak mesta okupljanja nedozvoljenih protesta pristalica opozicionara Alekseja Navaljnog u Rusiji, na šta je reagovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da bilo kakvi pokušaji da se situacija na taj način prenosi u javnost predstavlja „grubo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala