Vučić: Britanski soj virusa korona stigao u Srbiju

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je britanski soj virusa korona stigao u Srbiju. Vučić je, gostujući na TV Prva, rekao da ga je o tome jutros obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vučić je rekao da ga novi soj virusa plaši zbog velikog broja zaraženih tim sojem u Velikoj Britaniji, ali je poručio da za sada nema mesta panici, jer su izolovani svi kontakti sa kojima je putnica iz Londona bila.

Istakao je da je ona na PCR testu po ulasku u zemlju bila negativna, a da je blage simptome dobila nešto kasnije, dok njen suprug ima teže simptome.

Iako se novi soj virusa pojavio u našoj zemlji, Vučić kaže da za sada neće biti “zaključavanja” koja zbog novog soja postoje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj…

Vučić je istakao da je važno da je Institut "Torlak" uradio dobar posao i da je novi soj otkriven na vreme, kako bi svi kontakti bili izolovani. Naveo je da nije bilo moguće sprečiti da novi soj uđe u zemlju.

Zato je sada, poručuje, važno da se nastavi sa vakcinacijom, koja je, dodaje, delotvorna i protiv novog soja.

Vučić je kazao da se situacija u vezi sa pojavom novoj soja prati i da naši stručnjaci istražuju da li je taj soj opasniji od običnog, a na državi je, kaže, da nabavi što više vakcina.

Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
Vučić: Očekujem pobedu „koalicije za veliku Albaniju“ i velike pritiske na Srbiju

Danas teže nabaviti vakcinu nego nuklearno oružje

Vučić je rekao da je danas teže nabaviti vakcinu protiv korone, nego nuklearno oružje, dodavši da je zabrinut po tom pitanju i da to ne krije.

“Danas i juče, sinoć, preksinoć imali smo besane noći, zajedno sa Anom Brnabić i ljudima iz vlade, nekoliko važnih razgovora sam obavio sa svetskim liderima, mojim prijateljima, sa kojima imam i dobar lični kontakt, pokušavajući da nabavim vakcine”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija u regionu ubedljivo prva po stopi vakcinacije na 100.000 ljudi, u Evropi četvrta, a deveta u svetu.

“Očekujemo da sutra budemo treći u Evropi, da prestignemo Dansku. Ispred nas su samo Malta i Velika Britanija”, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da se očekuje da danas bude vakcinisano 50.000 ljudi, budući da raste interesovanje za cepivo.

“To govori da se Srbija izuzetno odgovorno ponašala, da smo mudro vodili politiku, za zaštitu života ljudi. Svim vakcinama koje smo do sada uvezli spasili smo hiljade života ljudi”, rekao je Vučić.

On je istakao i da je Srbija kinesku vakcinu platila mnogo manje od njene pune cene.

“Još u oktobru sam pisao Si Đinpingu, molio ga i cena je drastično spuštena”, rekao je Vučić.

Srbija od 2012. pretekla 14 zemalja EU u zdravstvu

Srbija je od 2012. godine pretekla 14 zemalja EU po kvalitetu zdravstvene zaštite, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da smo po tome bili 2012. poslednji na listi, dok smo danas pretekli čak 14 država EU.

"Bolji smo od Španije, Italije, Slovenije, Irske, Hrvatske, Kipra, Malte, Litvanije, Grčke, Letonije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije", naveo je Vučić.

Srbija po padu BDP-a od jedan odsto ubedljivo najbolja u Evropi

Srbija je sa padom BDP-a od jedan odsto ubedljivo najbolja u Evropi u 2020. godini, izjavio je Vučić.

"Prva sledeća zemlja u Evropi je na minus tri odsto, Crna Gora recimo na minis 16, Hrvatska na minis 10", rekao je Vučić na Prvoj.

Kaže da se drastično menjaju geopolitičke i geoekonomske prilike u svetu. Korona ih brže menja nego Drugi svetski rat i ko će da se snađe i bori za državu na najbolji mogući način", rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Za 10 dana novi paket pomoći

Novi paket pomoći privredi i građanima biće donet u narednih 10 dana, izjavio je Vučić.

"Mi nismo u lokadaunu, nama rade restorani i do 20 sati, gledamo da ljudi rade i prežive. Idemo sa novim paketom pomoći i očekujte da u narednih 10 dana izađemo sa novim paketom", rekao je on.

Ne pitajte odakle pare, dodao je Vučić i istakao da država to može zahvaljujući odgovornoj politici.

"Imamo pare, ali nemamo ćup da izbacujemo koliko svi žele. Ali, ćemo opet ekonomiju da sačuvamo i zato su nam potrebne vakcine i zato ćemo već sledeće nedelje da obavestimo javnost da ćemo malo da popravimo saldo u broju vakcina, iako je to nemoguće obećati u ovim uslovima", kazao je Vučić.

Ističe da je svaku vakcinu uvozila i platila država bez ikakvog posrednika.

"Nema nijednog posrednika, kada budete videli cenu spomenik ćete da mi dižete jednog dana. Ne smem da kažem cenu jer će svi da traže onda od Kineza po toj ceni da traže. Ja zbog njih ne smem da kažem".

Kaže da neće ni zbog Amerikanaca da kaže cenu jer su dali poštenu cenu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala