Na Čukotki osnovan naučni centar za proučavanje belih medveda i kitova

© Sputnik / Maksim Deminov / Uđi u bazu fotografijaBeli medvedi na rtu Koževnikova
Beli medvedi na rtu Koževnikova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čukotski arktički naučni centar izgrađen je na ruskoj Čukotki za istraživanje životinjskih vrsta upisanih u Crvenu knjigu, kontrole lova na kitove i smanjenja učestalosti sukoba između belih medveda i ljudi, izjavio je rukovodilac te organizacije Denis Litovka.

Prema njegovim rečima, nezavisna neprofitna organizacija osnovana je 25. decembra 2020. godine, a osnivač je Odeljenje za prirodne resurse i ekologiju Čukotke.

„Najvažnije je stvaranje regionalnog naučnog centra, kao i obavljanje kompleksnih naučnih istraživanja u cilju racionalnog korišćenja prirodnih resursa. Jedan od glavnih zadataka centra bilo je formiranje mreže javnih inspektora za zaštitu životne sredine na Čukotki kako bi se smanjio broj konfliktnih situacija između čoveka i polarnog medveda“, izjavio je Litovka.

Kako je rekao, pored morskih sisara, proučavaće se i kopnene životinje, ptice, kao i ekološka pitanja i promena sloja permafrosta (trajnog mraza).

„Centar će raditi praktične stvari. Praviće mreže inspektora, sprovodiće naučna istraživanja, merenja. Takođe ćemo proučavati kitove, jer je Čukotka jedini region Ruske Federacije u kojem se oni love. Kitovi obavezno moraju da se proučavaju, a lov mora da se sprovodi uz naučno praćenje“, istakao je šef centra.

On je dodao da će takođe biti pružena pomoć regionalnim „medveđim patrolama“.

Inače, beli medved je najveći predstavnik ne samo svoje porodice, nego i čitavog reda predatora. Unet je u Crvenu knjigu Rusije i Međunarodnog saveza za očuvanje prirode. Osim toga, nalazi se na vrhu lanca ishrane u svom domenu i važan je pokazatelj stanja čitavog arktičkog ekosistema.

Broj belih medveda se neprestano smanjuje, a lov na njih je zabranjen od 1957. godine.

© Sputnik / Maksim Deminov / Uđi u bazu fotografijaBeli medved na obali Čukotskog mora
Na Čukotki osnovan naučni centar za proučavanje belih medveda i kitova - Sputnik Srbija
Beli medved na obali Čukotskog mora

Ovi moćni predatori često dolaze do naselja na Čukotki. Nacionalno selo Rirkapij kod rta Koževnjikova smatra se „medveđim“ mestom – od 2007. godine skoro svake jeseni na rtu se nastanjuju pacifički morževi zbog globalnih klimatskih promena, a njihov broj dostiže desetine hiljada. To privlači polarne medvede koji mogu dugo da ostanu u blizini sela.

Poznat je i slučaj kada krajem 2019. godine oko 60 medveda nije moglo da napusti područje sela Rirkapij zbog suviše toplog vremena i odsustva leda na obali. Kada se led formirao, sve grabljivice su otišle.

S tim u vezi, u novembru 2020. godine dogodilo se da se kod istog sela okupilo preko 30 medveda, koji su krajem decembra napustili tu teritoriju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala