Potpredsednica ruske Vlade: Međunarodni „kovid pasoši“ – neprihvatljivi

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPotpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova
Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni „kovid pasoši“ ograničili bi kretanje ljudi, takav pristup je neprihvatljiv, izjavila je potpredsednica ruske Vlade Tatjana Golikova. Ona je govorila i o vakcinaciji u Rusiji, istakavši da je do sad proizvedeno 7,6 miliona doza vakcina protiv korone, a da se u prvom kvartalu 2021. očekuje vakcinacija 20 miliona Rusa.

Golikova je podsetila da Evropska unija razmatra mogućnost izdavanja sertifikata o vakcinaciji, ali tu se pre svega radi o „dokumentima koji bi važili za zemlje koje posećuje veliki broj turista“ i države na taj način pokušavaju da zaštite sebe i posetioce.

„Trenutno je, po mom mišljenju, očigledno da ne mogu sve zemlje da omoguće vakcinaciju, ne raspolažu svi fondom kakav ima, na primer, Rusija i bilo kakva vrsta pasoša jednostavno ograničava međunarodno kretanje, što je, po mom mišljenju, trenutno nedopustivo“, izjavila je potpredsednica za sajt „Vesti“.

Golikova je istovremeno istakla da je nedopustivo uvođenje pandana „kovid pasoša“ u ruskim regionima.

Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Predsedavajuća Saveta Federacije: U Rusiji se neće uvoditi kovid pasoši

„Smatram da mi imamo jedan pasoš. Nikakvi pasoši nikada nisu korišćeni u vreme bilo kakvih zaraznih bolesti u svetu. Jedini sertifikat koji se danas koristi i koji je odobrila Svetska zdravstvena organizacija je međunarodni sertifikat za žutu groznicu“, objasnila je Golikova.

Ona je takođe podsetila da u Rusiji zakon predviđa obaveznu potvrdu ukoliko osoba primi vakcinu protiv bilo koje zarazne bolesti i ona se sad izdaje vakcinisanima protiv korone.

Golikova je naglasila da je Komitet za vanredne situacije SZO usvojio odluku prema kojoj trenutno nije svrsishodno uvođenje bilo kakvih dokumenata koji ograničavaju kretanje ljudi.

U Rusiji proizvedeno preko sedam miliona doza vakcine

U intervjuu za televiziju „Rusija 1“ Golikova je saopštila da je u Rusiji do sada proizvedeno 7,6 miliona doza vakcine protiv virusa korona, dok je 2,1 milion doza isporučeno ruskim regionima.

Kako je rekla, medicinske ustanove u Rusiji će u prvom kvartalu 2021. godine dobiti više od 17 miliona doza vakcine, a biće vakcinisano oko 20 miliona Rusa.

Golikova je dodala da je u Rusiji otvoreno 2.250 punktova za vakcinaciju.

Takođe je saopštila da se osobama koje su preležale virus koronu za sad ne preporučuje da se vakcinišu, jer su, kako je rekla, slučajevi ponovnog zaražavanja retki. Prema mišljenju naučnika, nema razlike između antitela koja se stvaraju nakon vakcinacije i preležane bolesti, podsetila je potpredsednica.

Vakcinaciя ot koronavirusa  - Sputnik Srbija
„Bravo Rusijo!“ Čitaoci francuskog lista pozdravili zahtev za registraciju vakcine „Sputnjik Ve“

Golikova je dodala da su ruski naučnici do sad otkrili 1.424 soja virusa korona, ali da oni nisu opasni, i da ih svi testovi za koronu u Rusiji otkrivaju. Takođe je naglasila da „britanski“ soj virusa korona ne predstavlja pretnju po bezbednost Rusije.

Prema njenim rečima, imunitet krda bi se mogao formirati već ove godine. Međutim, poručila je da i oni koji su primili vakcinu treba da nose maske i rukavice, da poštuju distancu kako bi se kolektivni imunitet formirao.

Prema njenim rečima, naučnici govore da će virus korona najverovatnije postati sezonska bolest.

„A ukoliko je to sezonska bolest i ako budemo primećivali mutaciju soja virusa korona, onda ćemo to morati da trajno uključimo u kalendar imunizacije“, objasnila je ona.

Golikova je ponovo naglasila da je vakcinacija protiv virusa korona dobrovoljna.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala