Mađarski ministar: Licemerje i dvostruki aršini Zapada prema Rusiji

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaMađarski ministar: Licemerje i dvostruki aršini Zapada prema Rusiji
Mađarski ministar: Licemerje i dvostruki aršini Zapada prema Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivi niza evropskih političara da se zbog hapšenja ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog obustave projekti koji se realizuju s Rusijom predstavljaju licemerje, ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Prema njegovom mišljenju, malo je verovatno da će zemlje zapadne Evrope odustati od uzajamno korisnih projekata s Moskvom.

Ova njegova izjava usledila je nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju u kojoj se od EU traži da se zbog hapšenja Navaljnog „hitno spreči završetak gasovoda 'Severni tok 2' “ i da se „pooštre ograničavajuće mere“ protiv Rusije.

„Sve to neće uticati na bilateralnu saradnju Rusije i Mađarske, niti na bilateralnu saradnju Rusije i bilo koje zapadnoevropske zemlje“, rekao je Sijarto u intervjuu za portal RBK.

Zemlje koje Rusiji upućuju najoštrije kritike imaju na teritoriji te zemlje vrlo unosne poslove, rekao je Sijarto i ponašanje pojedinih država okarakterisao kao dvostruke standarde.

Sijarto je juče boravio u Moskvi a tokom boravka glavna tema bila je saradnja dve zemlje u borbi protiv virusa korona i nabavka ruske vakcine za stanovništvo Mađarske.

Kako je naveo, temu Navaljnog u razgovorima s ruskim zvaničnicima nije pokretao.

Sijarto je još dodao da treba shvatiti da je u nekim pitanjima saradnja s Rusijom neophodna.

Podsetimo, Navaljni je 17. januara priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon navodnog trovanja. Na sudskom ročištu određen mu je pritvor od 30 dana.

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji. Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala