Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Moskva: Ne postoji veza Rusije i talibana

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji nove američke administracije da nađu „vezu“ između Moskve i talibana neće biti uspešni, dokazi za tako nešto ne postoje i ako se američka strana pošteno pozabavi tim pitanjem shvatiće da se bavi glupostima, rekao je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.
„Zašto je ta tema ponovo postala aktuelna - ne znam“, rekao je Kabulov, dodajući da je to besmisleno pošto su se i obaveštajne službe i Pentagon već izjasnili o tome.

Prema njegovim rečima, pokušaji da se pronađu dokazi za postojanje te veze neće biti uspešni.

„Ako nova administracija želi da se detaljno pozabavi tim pitanjem to možemo samo da pozdravimo. Sigurni smo da će, ako se budu pošteno bavili time, shvatiti da se radi o glupostima“, zaključio je diplomata, koji je i direktor Odeljenja Ministarstva spoljnih  poslova za Aziju.

Podsetimo, američki mediji su ranije objavili da novi američki predsednik Džozef Bajden namerava da „pozove Rusiju na odgovornost“ zbog njenih postupaka.

Prema navodima lista „Vašington post“, Bajden će ove sedmice zatražiti od direktora Nacionalne obaveštajne službe Evril Hejns potpuni izveštaj o Rusiji, između ostalog i o navodnom ruskom mešanju u američke izbore 2020. godine, situaciji oko Alekseja Navaljnog, navodnim nagradama za napade na američke vojnike u Avganistanu i decembarskim masovnim sajber-napadima na američke savezne institucije.

Krajem juna „Njujork tajms“ je objavio članak u kojem se poziva na neimenovane američke obaveštajne agente, tvrdeći da je ruska vojna obaveštajna služba navodno ponudila nagradu militantima povezanim sa talibanima za napad na američke vojnike u Avganistanu. List nije pružio nikakve dokaze.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ovaj članak lažnim, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov povezao je te optužbe sa unutrašnjom političkom borbom uoči izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp je, sa svoje strane, rekao da je članak naručen. Prema njegovim rečima, američka obaveštajna služba informacije „Njujork tajmsa“ nije smatrala verodostojnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala