Sedam neverovatnih predstavnika životinjskog sveta u Sibiru /foto, video/

© Foto : PixabayMrki medved
Mrki medved - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveća divlja prostranstva na svetu sa planinskim lancima, šumama, velikim jezerima i dugim rekama nalaze se u Sibiru. Sibir je dom nekim od najneverovatnijih i najlepših životinja na Zemlji. Impresivna i zastrašujuća istovremeno, ova stvorenja su zaista jedinstvena.

Sivi vuk

Ime je dobio po sivkastoj boji dlake, sivi vuk je najveći te vrste i jedina vrsta vuka pronađena u Severnoj Americi, Aziji i Evropi. Ove pametne i društvene životinje love u čoporima, koji se obično sastoje od odraslih i njihovog potomstva.

​Vukovi mogu loviti i ubijati mnogo veći plen nego što su oni sami, a jedina živa bića koja ih mogu ugroziti su ljudi i tigrovi.

Sibirski tigar

Predivna, ali ugrožena životinja. Procenjuje se da je u divljini ostalo samo oko 500 ovih prelepih životinja. Njihov broj se smanjuje zbog krivolova i seče šuma.

​Ovaj usamljeni grabljivac, poznat i kao amurski tigar, živi u najudaljenijim šumovitim oblastima jugoistočnog Sibira. Četrdesetih godina prošlog veka u divljini je ostalo samo oko 40 sibirskih tigrova. Rusija je postala prva zemlja koja je pružila potpunu zaštitu ovim veličanstvenim životinjama. Duge do tri metra, ove ogromne mačke mogu biti teške oko 300 kilograma.

Žderavac

Sibirski žderavac je snažan i zdepast i zbog svog neprijatnog mirisa poznat je i pod imenom „medved-tvor“. Oni prate trag vukova, risova i drugih grabljivih sisara u nadi da će pronaći napušteni plen.

​Zbog svoje svireposti i neverovatne snage mogu da love i veće životinje. Zanimljivo je da žderavci imaju zube specijalno prilagođene za kidanje smrznutog mesa.

Sibirski haski

To nisu divlje životinje, već izvrsni psi koji vuku korene iz severoistočnog Sibira. Prvobitno su ih uzgajali kao zaprežne pse.

​Sibirski haski ima debelu dlaku, koja održava telo toplim čak i kada temperature padnu na 50-60 stepeni Celzijusa ispod nule. Društvene, prijateljski nastrojene i nezavisne životinje zadržale su instinkt da love i lutaju beskrajnim prostranstvima.

Mrki medved

Od devet podvrsta mrkog medveda pronađenih u Rusiji, evroazijski (Ursus arctos arctos) i sibirski (Ursus arctos collaris) su poreklom iz sibirskog regiona. Zapravo, najveća svetska populacija evroazijskog mrkog medveda živi istočno od Urala.

Simbol Rusije i Sovjetskog Saveza, mrki medved je jedan od najčešće pominjanih likova u ruskoj književnosti i kulturi od 16. veka. Na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi, Olimpijski Miška, koji je stvorio ilustrator knjiga za decu Viktor Čižikov, postao je glavna maskota i simbol takmičenja.

Sibirska veverica

Za razliku od većine gorepomenutih životinja u Sibiru, ova slatka životinja vas neće ubiti kad je sretnete. To je jedina vrsta veverica pronađena van Severne Amerike.

​Može da poraste do 25 centimetara tokom svog kratkog života, koji u proseku traje oko 2-5 godina. Još jedna interesantna činjenica je da su sibirske ili azijske veverice jedne od retkih sisara čije se ponašanje, neke fizičke karakteristike i osobine ne razlikuju između mužjaka i ženki.

Sibirski mošusni jelen

Mužjak mošusa se lako može razlikovati od ženki jer ima dva isturena i prilično neobična očnjaka.

S obzirom da nemaju rogove, mužjaci ove vrste tokom sezone parenja koriste se svojim oštrim očnjacima u borbi protiv rivala. Krivolov predstavlja značajnu pretnju sibirskim mošusima zbog vrednosti mošusa koji proizvode. Ovaj mošus, koji se koristi u proizvodnji parfema, u kozmetici, proizvodnji tamjana i lekova širom sveta, zapravo proizvodi mošusna žlezda u rektumu mužjaka mošusa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala