Šta Rusija može da očekuje od nove američke administracije

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj u Moskvi
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sistemsko obuzdavanje Rusije i dalje će biti alfa i omega američke politike, a ako bude nekih promena u odnosu prema Rusiji to će biti nijanse a ne neke suštinske izmene, ocenio je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.

Kako je rekao, Rusija će procenjivati spoljnopolitički pristup tima novog američkog predsednika po delima, a ne na osnovu retorike. Očekivanja su daleko od optimističnih, istakao je on.

Podsetimo, kandidati američkog predsednika za šefa Pentagona i američkog državnog sekretara su tokom saslušanja u Senatu istakli da Rusiju i Kinu vide kao pretnju od Arktika do kosmosa i naglasili da je obuzdavanje Rusije u Evropi ključno.

S tim u vezi ambasador je rekao da nije na ruskoj strani da daje ocene kandidata, već da Moskva polazi od toga da predsednik SAD, kao i svaki rukovodilac, bira u svoj tim one stručnjake koji uživaju njegovo poverenje.

„Smatram da novom timu treba dati vremena da odredi spoljnopolitičke prioritete i pristupe konkretnim pitanjima a suditi o njihovom kursu na međunarodnom planu treba na osnovu dela a ne samo na osnovu predizborne retorike“, uveren je ruski ambasador.

Ipak, on naglašava da Moskva nema optimistična očekivanja i da ako bude nekih promena u politici prema Rusije pre će se raditi o nijansama a ne o nekim suštinskim izmenama.

Kada je reč o održavanju sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i novog američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom ove godine to će, prema njegovim rečima, zavisiti od epidemiološke situacije u svetu.

„U uslovima pandemije za sada je teško govoriti o perspektivama obnavljanja direktnih susreta, uključujući i one na najvišem nivou. Polazimo od toga da će pravljenje plana političkih kontakata zavisiti od normalizacije epidemiološke situacije, sadržaja takvih sastanaka i mogućnosti za susrete na marginama multilateralnih događaja“, rekao je Antonov.

Podsetimo, inauguracija novog predsednika Amerike održana je juče a portparolka Bele kuće Džen Psaki je potom izjavila da za sada nije predviđen telefonski razgovor Bajdena i Putina, odnosno da će prve razgovore Bajden imati sa „partnerima i saveznicima“.

Do sada nije bilo nikakvih konatakata dvojice lidera. Putin mu je 15. decembra, kada je elektorski koledž potvrdio izbor Bajdena za predsednika, uputio čestitiku.

Antonov dodaje i da je Rusija spremna za dijalog sa Amerikom o pitanju raketa srednjeg i malog dometa ukoliko je administracija zainteresovana da se to pitanje razreši. Predlog Moskve o moratorijumu na razvoj takvih raketa ostaje na snazi, dodao je ambasador.

Naglašava da je Rusije spremna za razgovore i o sporazumu START 3. Kako je rekao, još ima vremena da se do 5. februara, kada ističe rok trajanja sporazuma, postigne neki dogovor.

„Lopta je u američkom dvorištu i čekamo konstruktivne predloge“, rekao je diplomata.

Ruski ambasador je, takođe, izrazio očekivanje da nova američka administracija ubedi vlasti u Kijevu da poštuju i sprovode Minske sporazume, kao i da se nada da će biti obnovljene direktne konsultacije između Vašingtona i Moskve o borbi protiv terorizma koje su bile obustavljene zbog pandemije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala