Rusija uputila novi zahtev Nemačkoj o slučaju Navaljni

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog
Pripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko državno tužilaštvo je, kao odgovor na dokumente primljene iz Nemačke, uputilo Nemačkoj još jedan zahtev za pravnu pomoć u vezi sa hospitalizacijom blogera Alekseja Navaljnog, saopštila je pres služba Tužilaštva.
„Generalno tužilaštvo Rusije, posle proučavanja materijala koje je Nemačka predala o navodnom potpunom ispunjavanju zahteva za pravnu pomoć u vezi sa hospitalizacijom Navaljnog, uputilo je još jedan zahtev nadležnim pravosudnim organima Nemačke“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni ruskog Generalnog tužilaštva, Nemačka je odbila većinu zahteva Rusije, a predati protokoli ispitivanja opozicionara i njegove supruge pokazali su se „nebitni“. Tužilaštvo je ovo ocenilo kao „apsolutno neispunjavanje ruskih zahteva... po formalnom osnovu“.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija: Nemačka krije okolnosti pod kojima je „otrovan“ Navaljni

„Ova okolnost, naročito u svetlu izjave portparola Saveznog Ministarstva pravosuđa Nemačke da je nemačka strana ispunila svoje obaveze... zapravo svedoči o prikrivanju stvarnih okolnosti incidenta“, smatra Tužilaštvo.

U novom zahtevu Generalno tužilaštvo je, između ostalog, pozvalo nemačke kolege „da se vrate izvršenju... ruskih zahteva u potpunosti“.

Navaljni se trenutno nalazi u pritvoru istražnog zatvora gde čeka sudsko saslušanje na kojem će se odlučiti da li će uslovnu kaznu zameniti pravom. Ruski opozicionar je u nedelju priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon incidenta sa navodnim trovanjem.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala