Rusija: Nemačka krije okolnosti pod kojima je „otrovan“ Navaljni

© AFP 2023 / KIRILL KUDRYAVTSEVRuski opozicionar Aleksej Navaljni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka vlada nije ispunila ruske zahteve o dostavljanju informacija o okolnostima, vezanim za trovanje Alekseja Navaljnog, slanjem formalnih odgovora, saopšteno je ruskim medijima u pres-službi Generalnog tužilaštva Rusije.
„Rusija je zahtevala da se održi više od 15 procesnih radnji, od kojih su, na osnovu sadržaja materijala, samo dve izvršene: obavljeni su razgovori sa Navaljnim i njegovom suprugom. Razgovori nisu doneli mnogo informacija i ne sadrže odgovore na postavljena pitanja", saopštilo je tužilaštvo.

Nemačka je formalno pristupila izvršenju ruskih zahteva ne pružajući ništa što bi moglo pomoći da se razreši situacija sa navodnim trovanjem. U tome se vidi direktna namera stranih kolega da sakriju stvarne okolnosti incidenta kako bi nastavili neosnovane optužbe na račun Rusije“, izjavili su predstavnici tužilaštva.

Saopšteno je da Nemačka nije ispunila zahtev da se doktor Navaljnog ispita, odbila je da dostavi kopije medicinskih dokumenata, istoriju bolesti, kopije pregleda forenzičara, toksikoloških i laboratorijskih testova Alekseja Navaljnog kako bi se organizovalo istraživanje.
Aleksej Navaljni na putu za Moskvu - Sputnik Srbija
Navaljnom određen pritvor od 30 dana

Prema dostavljenim materijalima u Nemačkoj su sprovedena toksikološka ispitivanja flaša, na kojima su, navodno, pronađeni tragovi supstance iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

„Nemačka nije dostavila nikakve konkretne zaključke ekspertize, ponudili su da im se veruje na reč. Nije pružila informacije o stručnjacima koji su sproveli istraživanje“, dodali su predstavnici Generalnog tužilaštva.

Pored toga, odbijeno je i ispitivanje Marije Pevčih, jer, navodno, nije bila poznata njena adresa u Nemačkoj.

„Na osnovu podataka objavljenih na društvenim mrežama, uključujući dan odlaska Navaljnog iz Nemačke u Rusiju, Pevčih je bila među onima koji su ga pratili“, primetilo je Generalno tužilaštvo. Nije ispunjen ni zahtev za dostavu informacija o mejl adresi sa koje su poslate poruke da su postavljene bombe u objektima u Omsku.

Tužilaštvo je podsetilo da su od 27. avgusta do 28. septembra 2020. godine upućena četiri zahteva za pravnu pomoć Saveznom ministarstvu pravde Nemačke na temu incidenta sa Navaljnim, kome je pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala