„Bajden je izbrisao žene“: Novi američki predsednik već „zaratio“ sa feministkinjama

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDžo Bajden sa suprugom Džil na inauguraciji
Džo Bajden sa suprugom Džil na inauguraciji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvog dana svog mandata novi američki predsednik Džo Bajden „zaratio“ je sa radikalnim feministkinjama, koje ga optužuju da je „izbrisao žene“. Razlog je njegova odluka o rodnoj ravnopravnosti, koja omogućava i muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene da koriste ženske prostorije, kao što su sigurne kuće, toaleti, zatvori...

Među izvršnim odlukama koje je Bajden potpisao prvog dana vlasti je i ona pod nazivom „Prevencija i borba protiv diskriminacije na osnovu rodnog identiteta i seksualne orjentacije“.

Ta odluka u načelu zabranjuje diskriminaciju i poziva na jednak tretman, bez obzira na rodni identitet osobe ili seksualnu opredeljenost i nalaže državnim agencijama da u roku od 100 dana, zajedno sa državnim tužiocem, utvrdi pravila za sprečavanje diskriminacije.

​Protiv nje su se pobunile neke od radikalnih feminističkih ogranizacija, kao što je „Vumens liberejšn front“. Iako u samoj odluci nema konkretnih primera kako će sprečavanje diskriminacije na osnovu rodnog identiteta izgledati, feminističke organizacije su je protumačile kao ugrožavanje ženskih prava.

Tako navode da će četiri miliona žena, zaposlenih u federalnim ustanovama, morati da bude suočeno sa mogućnošću da muškarci ugrožavaju njihov privatni prostor, kao što su toaleti ili svlačionice, samo ako se izjasne kao žene ili transrodne osobe. Kako podvlače, to će posebno ugroziti one koji su religiozni i nisu navikli na takav tretman, čime je ugrožen Prvi amandman ustava SAD.

​Takođe, kako objašnjavaju, biće ugrožene i žene žrtve nasilja koje su utočište našle u sigurnim kućama. Tako će sigurne kuće, koje imaju zajedničke prostorije, morati takođe da primaju muškarce koji se izjasne kao žene ili kao transrodne osobe, što bi moglo da ugrozi bezbednost žena žrtava nasilja.

Slično je, navode u ovoj feminističkoj organizaciji, i sa ženskim zatvorima, gde bi moglo da se dogodi da u njima završi čak i muškarac osuđen za nasilje nad ženama, samo ako se izjasni kao transrodna osoba.

Budući da se odluka odnosi i na sve ustanove koje se na neki način finansiraju iz državnog budžeta, na udaru će biti i ženski sport, prvenstveno na univerzitetima, smatraju feministkinje. I tamo će muškarci koji se izjašnjavaju kao žene ili transrodne osobe imati pristup prostorijama za žene, kao što su svlačionice ili toaleti, što feministkinje smatraju „pretnjom osnovnim pravima žena u SAD“.

​Feministkinje navode da Bajden tako „baca devojke decenijama unazad kada su u pitanju njihova prava“, te da se na taj način „normalnim čine nasilne polne prakse“.

„Time će biti uvedena politika koja preti studentima kaznama ili optužbama za seksualno nasilje ukoliko u govoru koriste polno određene zamenice. To će ohrabriti i one koji podstiču radikalne promene u nastavnom programu na časovima ljudskog rasta i razvoja. Oni su nekada korišćeni za edukaciju mladih o njihovim telima, pubertetu, seksu, polno prenosivim bolestima, trudnoći, a sada su pretvoreni u promociju kvazi-religioznih verovanja u rodno zasnovanu dušu koja nečiji biološki pol čini nevažnim”, navode iz ove feminističke organizacije.

Feminstkinje navode da se tako obespravljuje najveća grupa stanovništva, žene, te da se radi o „napadu na ženska prava i slobodu za sve bez presedana“, koji će imati „dalekosežne posledice“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala