Američki mediji: Bajden će produžiti Sporazum o smanjenju ofanzivnog naoružanja

CC BY 2.0 / FRANK TREVINO, USA / Flickr / Američki protivraketni sistem "Patriot" MIM-104
Američki protivraketni sistem Patriot MIM-104 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija Džozefa Bajdena namerava da produži na pet godina Sporazum o smanjenju ofanzivnog naoružanja, piše „Vašington post“.
„Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja je u interesu nacionalne bezbednosti SAD i ima još više smisla, kada smo sa Rusijom u konfrontaciji“, rekao je neimenovani izvor američkom listu.

„Predsednik Bajden želi da produži na pet godina jedini sporazum koji je ostao sa Rusijom i koji ograničava dva najveća nuklearna arsenala na svetu, nekoliko dana pre isteka roka važenja sporazuma“, dodaje se u tekstu.

Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi do 5. februara 2021. godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala