Trampova oproštajna ceremonija: Vojna parada i 21 plotun u zoru

© AP Photo / Patrick SemanskyDonald i Melanija Tramp
Donald i Melanija Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odlazeći američki predsednik Donald Tramp održaće oproštajnu ceremoniju u Merilendu, na vojnom aerodromu. Planirano je da bude održana vojna parada sa početkom u osam sati ujutro, uz 21 plotun, što je jedna od najvećih vojnih počasti u SAD.

Ceremonija je zakazana za osam sati ujutro po lokalnom vremenu, odnosno za 14 sati po našem vremenu, nekoliko časova pre inauguracije Džoa Bajdena, objavio je Gardijan.

Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Trampov oproštajni govor /video/

Prema nezvaničnim navodima, Tramp planira vojnu paradu kao oproštaj vrhovnog komandanta, ali i prisustvo velikog broja pristalica i sadašnjih i bivših zvaničnika njegove administracije.

Međutim, nije izvesno da li će vojna parada biti održana jer je vojni izvori nisu potvrdili.

Planirano je da se ceremonija održi u bazi „Endrjuz“ u Merilendu, koju koristi predsednički avion er fors uan.

Gosti su pozvani da se pojave 45 minuta pre početka ceremonije.

Kako piše Gardijan, Tramp planira da iz Vašingtona, posle ceremonije, ode u privatno odmaralište Mar a Lago, u svoju rezidenciju u Palm Biču na Floridi, i to upravo predsedničkim avionom, kako bi bio udaljen oko 1.000 kilometara od Vašingtona u vreme inauguracije. Potom će er fors uan biti na raspolaganju Džou Bajdenu.

​Prema nekim navodima, Tramp očekuje da ga vojska pozdravi sa 21 plotunom u vojnoj bazi u Merilendu, što je jedna od najvećih vojnih počasti u Americi.

Američki mediji navode da se, uoči inauguracije Bajdena, Bela kuća polako prazni.

Tramp je najavio da neće biti prisutan na inauguraciji, što je prvi put u poslednjih 150 godina da odlazeći predsednik ne bude prisutan tokom proglašenja naslednika. Do sada samo četiri predsednika nisu bila prisutna na inauguraciji novog prvog čoveka Amerike, piše Gardijan.

​Potpredsednik SAD Majk Pens biće na inauguraciji, a američki mediji tvrde da neće prisustvovati Trampovoj oproštajnoj ceremoniji.

Za sada se ne zna ni da li će Tramp telefonirati svom nasledniku ili mu ostaviti tradicionalno pismo u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Poslednji izveštaji govore da će Bajdena u Beloj kući dočekati šef osoblja, te da prva dama Melanija Tramp neće dočekati novu prvu damu Džil Bajden i pokazati joj privatne odaje, što je takođe deo tradicije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala