Trampov oproštajni govor /video/

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp održao je oproštajni govor u kom se obratio javnosti i poručio da je „posebno ponosan što je prvi predsednik u poslednjih nekoliko decenija koji nije započeo nijedan rat“.

„Vodio sam najteže borbe i donosio najteže odluke. Zbog toga ste me izabrali“, rekao je Tramp.

„Kao rezultat naše smele diplomatije i principijelnog realizma, postigli smo seriju istorijskih mirovnih sporazuma na Bliskom Istoku, To je zora novog Bliskog Istoka i vratili smo naše vojnike kući. Posebno sam ponosan što sam prvi predsednik u poslednjih nekoliko decenija koji nije započeo nijedan rat“.

On je još jednom osudio nerede koji su se dogodili u Vašingtonu 6. januara, kada su njegove pristalice upale u kongresno zdanje.

„Svi Amerikanci su bili užasnuti napadom na Kapitol. Političko nasilje je napad na sve što mi kao Amerikanci negujemo. Ono nikad ne može biti tolerisano. Sada, kada se pripremam da predam ovlašćenja novoj administraciji, želim da poručim da je pokret koji smo započeli samo početak“, rekao je Tramp.

Dodao je da je došao u Vašington kao autsajder, ali da je ponosan na ono što je učinio zajedno sa narodom.

„Uradili smo za ono šta smo ovde došli, i više od toga. Obnovili smo snagu Amerike kod kuće i američko liderstvo u inostranstvu. Izgradili smo najveći politički pokret i najveću ekonomiju u istoriji sveta. Revitalizovali smo naše saveze i okupili nacije sveta da se suprotstave Kini kao nikad pre“, naveo je Tramp.

„Postigli smo istorijski trgovinski dogovor sa Kinom, ali pre nego što se mastilo na njemu osušilo, pogodio nas je kineski virus, zbog kog su izgubljene milijarde i milijarde. Napravili smo dve vakcine protiv korone za veoma kratko vreme i to je medicinsko čudo. Drugim administracijama trebalo bi nekoliko godina da to urade, a mi smo to uspeli za devet meseci“, rekao je odlazeći predsednik SAD.

Rekao je da Amerika treba da prevaziđe partijske podele, da se moli za novu administraciju i njen uspeh i želi joj uspeh i sreću.

Tramp je svoj govor održao poslednjeg dana u Beloj kući, budući da je inauguracija novoizabranog predsednika Džoa Bajdena zakazana za 20. januar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala