„Severni tok 2“ odrediće sudbinu odnosa Nemačke i Amerike

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Džo Bajden je od ključnog američkog partnera – Nemačke za svoju inauguraciju dobio i ne tako prijatan poklon koji predstavlja pažljivo upakovanu i vezanu ukrasnom trakom suštinu problema sa kojima će nova administracija morati da se suoči.

Uvreženo je mišljenje da su SAD pomoću sistema nadnacionalnih organizacija, dokumenata i procedura dugo godina učvršćivale svoju dominaciju kako bi nametnule svetu svoja pravila igre i zauvek utvrdile svoje globalno liderstvo.

Međutim, odavno je postalo jasno da nešto ne ide kako treba. Sve više zemalja je naučilo da igra i pobeđuje u sistemu koji je nepravedan prema njima. Rusija i njena uspešna primena pravila Svetske trgovinske organizacije u svoju korist može poslužiti kao primer, pre nego izuzetak. To je ono o čemu je Tramp i govorio sve četiri godine, povlačeći se iz mnogobrojnih međunarodnih sporazuma i organizacija, koji i nisu toliko korisni za Ameriku kao što su nekad mislili.

Lako je pogoditi da malobrojni privilegovani partneri SAD, među kojima je Nemačka, imaju posebne bonuse, a kako se vidi, umeju vrlo dobro da ih koriste.

Zbog toga Berlinu i nije odgovarao Tramp koji je uništavao uspostavljenu šemu postepenog, tihog obnavljanja suvereniteta Nemačke i korišćenja Amerike u sopstvene interese. Zbog toga su nemačke vlasti sa euforijom prihvatile Bajdena kao novog predsednika – to obećava povratak na mnogo pogodniji format odnosa za Nemce.

U poslednjih šest meseci povučeni su potezi kako bi se izgradnja „Severnog toka 2“ maksimalno osigurala od pritiska prekookeanskih sankcija. Brod „Fortuna“ je promenio vlasnika, parlament zemlje Meklenburg-Zapadna Pomeranija formirao je fond za podršku operativnim aktivnostima projekta.

Tim Džoa Bajdena se našao u nezavidnoj poziciji. Oni ne mogu, kao što bi to učinio Tramp, odmah izazvati skandal usvajanjem oštrih radikalnih mera protiv strateškog partnera. To protivreči principima o obnavljanju zapadnog jedinstva, sa kojima se demokrate vraćaju na vlast.

Uobičajene metode rada preko zakulisnih okupljanja i postepenog jačanja pritiska prete da se razvuku mesecima. Do tada će „Severni tok 2“ prosto biti završen, a Amerikancima će biti kasno da prete.

Zbog toga će nova američka administracija prvih dana morati da bira između kategorički neprihvatljivog trampizma i ideološki ispravnog, ali kategorički neefikasnog liberalnog globalizma.

Međutim, i Nemačka ima svoje probleme. Juče je „Gasprom“ upozorio na rizike sa kojima se suočava gasovod „Severni tok 2“ zbog političkog pritiska koji se vrši na projekat i koji bi mogao da dovede do njegove obustave.

To je prvenstveno upozorenje Berlinu, koji je u težnji za nezavisnošću i geopolitičkom jačanju smatrao da je dobra ideja da drsko odigra na antirusku kartu (trovanje Navaljnog), ali je još jednom zaboraviti kako Rusija zna bolno da odgovori na takve postupke.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije ruskom brodu koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ – „Fortuna“, dok je, prema pisanju nemačkih medija, američka ambasada u Berlinu obavestila nemačku vladu o planovima da uvedu nove ograničavajuće mere.

Brod za polaganje cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija
Amerika uvela sankcije brodu koji gradi „Severni tok 2“ i njegovom vlasniku

Nemačke vlasti su odreagovale komentarom da su „sa žaljenjem primile tu vest“, to jest nije usledio čak ni formalni izraz zabrinutosti.

Međutim, to je samo nastavak drugog incidenta koji se dogodio nekoliko dana ranije. Naime, bivši zamenik američkog državnog sekretara i spoljnopolitički savetnik Džoa Bajdena Nikolas Berns izneo je ideju da se američke sankcije protiv gasovoda zamrznu, ali pod uslovom da se obustavi njegova izgradnja, kako bi nova administracija dobila „priliku da razgovara sa vladom Nemačke i drugim stranama koje učestvuju u projektu“.

Očigledno da Berns nije delovao na sopstvenu inicijativu, već da je izneo predlog Vašingtona.

Međutim, Nemci su to jednostavno ignorisali. Šef komiteta za energetiku u Bundestagu Klaus Ernst rekao je da je „potpuno neumesno“ da se razgovara o nemačkoj energetskoj politici sa Amerikom. On je istakao da je izgradnja „Severnog toka 2“ potpuno evropska stvar, da poseduje sve neophodne dozvole i zbog toga treba da bude brzo završen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala