Amerika uvela sankcije brodu koji gradi „Severni tok 2“ i njegovom vlasniku

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za polaganje cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije brodu „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i vlasniku broda, kompaniji „KVT-RUS“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Na sankcionom spisku našlo se još šest brodova, od kojih su dva naftni tankeri „Maksim Gorki i „Siera“, koji plove pod ruskom zastavom.

Osim toga, sankcije su uvedene protiv kompanije „Rustanker“, registrovane u Krasnodarskom kraju, i još 14 kompanija iz Italije, Švajcarske, SAD, Venecuele, Malte, Velike Britanije.

Na spisku su i tri fizička lica iz Švajcarske, Italije i Venecuele. Radi se o mešovitom spisku, koji je povezan sa sankcijama Rusiji, Jemenu, Venecueli i borbom protiv terorizma.

Sankcije protiv vlasnika broda „Fortuna“, kompanije „KVT-RUS“, predviđaju zabranu izvoza, bankarske i devizne transakcije, blokiranje aktiva i imovine.

Kako se navodi, SAD su uvele sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija („CAATSA“).

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strima 2 AG“, ostalo nedovršeno oko 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine njegova dva kraka od 2.460 kilometara: ostalo je 120 kilometara u danskim vodama i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti odobrile su polaganje cevi uz pomoć „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala