Ruski ministar zdravlja: Predati dokumenti za registraciju treće vakcine protiv korone

© Depositphotos.com / Leigh PratherVakcina protiv kovid 19
Vakcina protiv kovid 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Rusije primilo je dokumente za registraciju treće vakcine protiv virusa korona koju je proizveo Centar „Čumakov“ Ruske akademije nauka, izjavio je ministar zdravlja Mihail Muraško.

„U rusko Ministarstvo zdravlja stigao je paket dokumenata za registraciju treće ruske vakcine za prevenciju nove koronavirusne infekcije, koju je proizveo Federalni naučni centar za ispitivanje i proizvodnju imunobioloških preprarata 'Čumakov' Ruske akademije nauka“, rekao je Muraško.

On je precizirao da su dokumenti poslati na proveru, nakon čega će se rešavati pitanje državne registracije.

„Na taj način će u Rusiji biti dostupne vakcine napravljene pomoću tri različite tehnologije, što će nesumnjivo postati ozbiljan doprinos pobedi nad pandemijom kovida 19“, istakao je on.
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Vakcina Centra „Čumakov“ stvara imunitet za 28 dana

Istovremeno, Muraško je dodao da je više od 375.000 doza vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) pušteno u civilni promet ove nedelje i da se povećavanje isporuka vakcine u regione nastavlja.

U Rusiji su trenutno registrovane dve vakcine protiv virusa korona. Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Druga registrovana vakcina je „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća vakcina protiv kovida 19 Centra „Čumakov“.

Centar „Čumakov“ je 25. septembra 2020. godine dobio dozvolu od Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima. Klinička ispitivanja započela su u Kirovu u oktobru. U ispitivanjima je učestvovalo 70 ljudi starosti od 20 do 47 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala