Vakcina Centra „Čumakov“ stvara imunitet za 28 dana

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida 19
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Imunitet na virus korona pojavljuje se već 28. dana nakon vakcinacije preparatom „Kovivak“ Centra „Čumakov“, saopštila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova na brifingu.
„Podaci kliničkih ispitivanja potvrdili su potpunu bezbednost i nisku reaktogenost ove vakcine. Kod većine ispitanika primećeno je formiranje stabilnog imuniteta već 28. dana nakon prve vakcinacije“, rekla je Golikova.

Ona je dodala da će Centar „Čumakov“ 19. januara predati Ministarstvu zdravlja dokumenta za registraciju vakcine.

„Pretpostavlja se da će 19. januara Centar ‘Čumakov’ dostaviti Ministarstvu zdravlja paket dokumenata neophodnih za započinjanje procesa registracije vakcine. U skladu sa minimalnim mogućim rokovima, registracija se očekuje 16. februara 2021. godine“, istakla je Golikova.

Ona je dodala da se puštanje prve serije vakcine u civilni promet planira od druge polovine marta i da „Centar planira da pusti prvu seriju od 100 hiljada doza vakcine, a da postojeći proizvodni kapacitet omogućavaju da se proizvede oko 7,5 miliona doza vakcine godišnje“.

„Vakcina ‘Kovivak’ je inaktivirana, sa celim ćelijama, prečišćena, koncentrovana vakcina, koja se daje dva puta u razmaku od 14 dana. Temperatura za transport i skladištenje vakcine je od plus 2 do plus 8 stepeni“, dodala je Golikova.

Ona je objasnila da će se masovna vakcinacija protiv virusa korona do marta vršiti vakcinom „Sputnjik Ve“ Centra „Gamaleja“, od marta će se koristiti i „EpiVakKorona“ Centra „Vektor“ Rospotrebnadzora, a od aprila će se uključiti i vakcina Centra „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Centar „Čumakov“ je 25. septembra 2020. godine dobio dozvolu od Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima. Klinička ispitivanja započela su u Kirovu u oktobru. U ispitivanjima je učestvovalo 70 ljudi starosti od 20 do 47 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala