Lejdi Gaga, Dženifer Lopez i Biblija stara 127 godina: Kako će izgledati Bajdenova inauguracija

© AP Photo / Kevin WolfDžo Bajden i Kamala Haris tokom njenog polaganja zakletve u Senatu 2017. godine
Džo Bajden i Kamala Haris tokom njenog polaganja zakletve u Senatu 2017. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inauguracija Džoa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Američkih Država biće obavljena danas tačno u podne po lokalnom vremenu, odnosno u 18 po srednjoevropskom. Biće to prva ceremonija u novijoj istoriji, odnosno u poslednjih 150 godina, kojoj neće prisustvovati odlazeći predsednik i prva dama.

Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD, na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija, tradicionalni govori, nastupi i bivši predsednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbednosnih pretnji.

Nakon što položi zakletvu, Bajden će imati svoje prvo obraćanje naciji kao predsednik, piše NBC njuz, prenosi Tanjug.

© AP Photo / Gerald HerbertPripreme za inauguraciju Džoa Bajdena i Kamale Haris
Lejdi Gaga, Dženifer Lopez i Biblija stara 127 godina: Kako će izgledati Bajdenova inauguracija - Sputnik Srbija
Pripreme za inauguraciju Džoa Bajdena i Kamale Haris

Kao i na prethodnim inauguracijama, očekuje se prisustvo većine članova Kongresa i Vrhovnog suda, ali i bivših predsednika sa suprugama poput Baraka i Mišel Obame, Džordža i Lore Buš, Bila i Hilari Klinton, dok najstariji živi predsednik Džimi Karter (96) i njegova supruga neće prisustvovati ceremoniji, ali su uputili najlepše želje.

Ceremoniji neće prisustvovati odlazeći predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija, jer će pre toga otputovati vojnim avionom na Floridu, čime je Tramp postao prvi predsednik od 1869. godine koji neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika.

Potpredsednik Majk Pens prisustvovaće svečanosti.

Molitva, pa Lejdi Gaga peva himnu

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li DŽ. O`Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke u redovima vatrogasaca u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpevati pop zvezda Lejdi Gaga.

Nakon toga, mlada pesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspela da pobedi govornu manu koja je imala i koja je najavila da će se kandidovati za predsednika SAD 2036. godine.

© AP Photo / Chris KeanePevačica Lejdi Gaga
Lejdi Gaga, Dženifer Lopez i Biblija stara 127 godina: Kako će izgledati Bajdenova inauguracija - Sputnik Srbija
Pevačica Lejdi Gaga

Sledi nastup Dženifer Lopez i propoved dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Bajden će položiti zakletvu neposredno nakon što sat otkuca 12 sati po vašingtonskom vremenu, sa rukom položenom na svoju porodičnu Bibliju staru 127 godina koju će držati njegova supruga Džil i pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom.

Kamala Haris zakletvu polaže na dve Biblije

Kamala Haris, prva žena afroameričkog i azijskog porekla na mestu potpredsednika, zakletvu će položiti na dve Biblije koje će držati sudija Sonja Sotomajer, inače prva Latinoamerikanka, članica Vrhovnog suda, pred kojom je inače 2013. godine Bajden položio zakletvu kao potpredsednik.

Svoj govor Bajden je napisao uz pomoć članova porodice i višeg savetnika Majka Donilona.

Po završetku ceremonije polaganja zakletve, Bajden i Harisova učestvovaće u promenadi s pripadnicima vojske na istočnom krilu Kapitol hila, a kako se navodi, to je vojna tradicija kojom se poštuje miran prenos vlasti na novog vrhovnog komandanta.

© AP Photo / Matt SlocumDžo Bajden i Kamala Haris
Lejdi Gaga, Dženifer Lopez i Biblija stara 127 godina: Kako će izgledati Bajdenova inauguracija - Sputnik Srbija
Džo Bajden i Kamala Haris

Posle toga, predviđeno je da Bajden i Harisova sa supružnicima Džil Bajden i Dagom Emhofom odaju počast vojsci odlaskom na nacionalno groblje Arlington, u državi Virdžinija, gde će položiti venac na grob Neznanog vojnika.

Nakon toga prvi put će ući u Belu kuću kao predsednik i potpredsednica, prva dama i prvi džentlmen, gde će dobiti predsedničku pratnju koja uključuje predstavnike svih rodova vojske.

Time će započeti virtuelna „Parada širom Amerike“ u kojoj će učestvovati predstavnici svih američkih saveznih država i teritorija, a sam događaj vodiće glumac Toni Goldvin.

Zbog bezbednosnih razloga otkazan je tradicionalni bal.

Šou zvezda „Proslava Amerike“

Veliko finale inauguracije je šou zvezda „Proslava Amerike“, koji će se emitovati na televiziji i koji će voditi glumac Tom Henks uz pomoć Eve Longorije i Keri Vašington, i u kome će nastupiti Brus Springstin, Džon Ledžend, grupa „Fu Fajters“, Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk, Demi Lovato i mnogi drugi.

© AP Photo / Alex BrandonPripreme za inauguraciju Džoa Bajdena
Lejdi Gaga, Dženifer Lopez i Biblija stara 127 godina: Kako će izgledati Bajdenova inauguracija - Sputnik Srbija
Pripreme za inauguraciju Džoa Bajdena

Zbog nereda u Kongresu 6. januara preduzete su veoma jake bezbednosne mere, a događaj će obezbeđivati 25.000 pripadnika Nacionalne garde i tajne službe.

Mesto inauguracije je obezbeđeno visokim ogradama, a prostor između Kapitola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona.

Takođe su zatvoreni i mostovi iz Virdžinije za saobraćaj.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala