Bajden na velikom testu: Hoće li mu „domaći teroristi“ oprostiti

© AP Photo / Carolyn KasterDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uskoro će Džo Bajden preuzeti vlast kao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Nakon žučne kampanje i inauguracije pod visokim stepenom obezbeđenja, njegova poruka o zaceljenju i jedinstvu biće na velikom ispitu.

Nakon inauguracije Bajden će zvanično započeti upravljanje Sjedinjenim Državama. Dug je bio put do vrha Džoa Bajdena, karijenog političara – nakon pet decenija u Vašingtonu, tri pokušaja u predsedništvu i osam godina provedenih na mestu potpredsednika SAD, Bajden je u novembru zvanično pobedio Donalda Trampa i konačno dobio posao iz snova u svojoj 78. godini.

Bajden je vodio prigušenu kampanju, češće puštajući video zapise iz svog podruma u ​​Delaveru nego održavajući bombastične skupove poput svog rivala. Njegova pobeda nad Trampom takođe je bila prigušena. Glasački listići pristigli poštom nakon predviđenog vremena doneli su mu prednost u ključnim državama, iako su se pojedine demokrate nadale da će mu pobedu doneti oštro odbacivanje „trampizma“. 

Naoružani pripadnici Nacionalne garde ispred Kapitola. - Sputnik Srbija
Američki kongres kao vojna baza /foto/

Tramp je odbio da prizna poraz i tvrdio je da je Bajdenova pobeda ustvari prevara. Pozivajući se na promene izbornog zakona, brojanje iza zatvorenih vrata i propuste sistema za brojanje glasova, Tramp je na sudu osporio Bajdenovu pobedu, ali su ti slučajevi odbijeni. Bes među Trampovim pristalicama došao je do vrhunca kada je Kongres ranije ovog meseca potvrdio izborni rezultat, a kulminirao je njihovim upadom u zgradu na Kapitol hilu, pri čemu su im mejnstrim mediji dodelili nadimak „domaći teroristi“.

Kao rezultat toga, Bajdenova inauguracija će se održati iza do sada neviđenog bezbednosnog zastora. Vašington je zaključan, više od 25.000 vojnika Nacionalne garde patrolira ulicama, a Kapitol izgleda kao utvrđenje iza ograde od bodljikave žice.

Atmosfera nepoverenja je takva da FBI proverava svakog stražara na licu mesta, a organi reda u celoj zemlji pripremaju se za potencijalne pro-Trampove proteste izvan državnih zakona. 

Brokeri koji rade Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Rampa za „trampiste“, još jedan znak moći korporacija

Bajdenova platforma bila je posvećena detaljima, a dolazeći predsednik balansirao je između podrške i odricanja progresivne politike - poput zabrane fosilnih goriva i definansiranja policije. Jedina konstanta je, međutim, bilo njegovo preziranje Trampa i izjave o želji da ujedini, isceli i obnovi dušu Amerike.

Ako su ti ciljevi tada bili nejasni, sada izgledaju potpuno fantastično. Američki novinari i liberali sada opisuju 75 miliona ljudi koji su glasali za Donalda Trampa kao potencijalne terorističke pretnje - žrtve kulta koje treba „reprogramirati“ i poslati u kampove za prevaspitavanje.

Privoleti ove nezadovoljne birače, od kojih tri od četiri ne veruju da je Bajden legitimno pobedio na izborima, verovatno će se pokazati izuzetno teškim za novog predsednika, jer veći deo njegovog uporišta želi odmazdu umesto jedinstva.

Bajden je očigledno odlučio da je najbolji način da se zemlja isceli da nastavi tamo gde je Obamina administracija stala. Svoj kabinet popunio je listom Obaminih bivših diplomata i nijedan od Bajdenovih izbora zasad ne ukazuje na otklon od intervencionizma i neoliberalizma Obamine ere, navodi RT. 

Džo Bajden - Sputnik Srbija
Osveta od prvog dana: Bajden poništava nasleđe Donalda Trampa

Bajdenove prve akcije na mestu predsednika verovatno će uključivati desetak izvršnih naredbi čiji je cilj da „pregaze“ neke Trampove odluke, rekao je novinarima u subotu novi savetnik Bele kuće Ron Klejn. One će uključivati naredbu o hitnom povratku SAD Pariskom klimatskom sporazumu i poništavanje Trampove zabrane putovanja za državljane zemalja za koje se procenjuje da predstavljaju terorističku pretnju. 

Klejn je dodao da će narednih dana uslediti mnoštvo naredbi koje se odnose na pandemiju virusa korona, dok je dolazeći predsednik obećao da će putem Kongresa progurati stimulativni paket od 1,9 biliona dolara.

Prema pisanju Los Anđeles Tajmsa, Bajden će odmah doneti i uredbu o imigrantima koja uključuje „put ka državljanstvu“ za najmanje 11 miliona ilegalnih stranaca koji već žive u SAD.

Bajden samo jednim potezom olovke i naklonošću Kongresa, koji kontrolišu demokrate, može da obori veći deo Trampovog nasleđa. Međutim, pravi test za Bajdena nalazi se izvan bezbednosnog kordona oko Kapitola i verovatno mu neće biti tako lako – opravdati svoj mandat pred 75 miliona glasača koji su mu se suprotstavili,  kao i pred sopstvenim pristalicama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala