To se događa svuda oko vas: Kako je Milenina ispovest ohrabrila žene na Balkanu

CC0 / Pixabay / Vezana žena.
Vezana žena. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ispovest beogradske glumice Milene Radulović i još šest njenih koleginica koje su pretrpele seksualno zlostavljanje vlasnika glumačke škole Miroslava Aleksića (68), ohrabrila je žene na Balkanu da na društvenim mrežama iznesu svoja teška iskustva.

Novinarka zagrebačkog Jutarnjeg lista Snježana Pavić u kolumni tim povodom kaže da je Milena hrabrija od nje, jer je ona zaćutala da je, kako je napisala, ne razapnu.

Nasilje nad ženama - Sputnik Srbija
Poznati učitelj glume u Beogradu uhapšen, mlada glumica svedočenjem o silovanju potresla Srbiju

Pavićeva nije silovana, ali ju je profesor na drugoj godini fakulteta pokušao da seksualno zlostavlja, preneo je Tanjug.

Ona kaže da žene ćute o tim stvarima zato što je sistem napravljen tako da onaj koji zlostavlja ne bude kažnjen, već žena koja pokuša da progovori.

Sada, posle Milene, javlja se stotine žena koje su ćutale o seksualnom zlostavljanju i po 20 godina.

„Zašto su ćutale“, pita Pavićeva i istovremeno odgovara: „Pa zato, upravo zbog vas koji ne verujete. Zato što ne želite čuti ono što vam govorimo: to se događa svuda oko vas“.

„To se dešava u svakoj školi, gde neke učenice i neke nastavnice kroz to prolaze. Na svakom faksu. U svakoj bolnici. U svakom ministarstvu. I svi smo saučesnici u tome, jer ćutimo i krijemo se iza anonimnih iskaza“, dok, kako navodi, „u ovom trenutku moćnici pipkaju, siluju i ucenjuju devojčice u našem gradu, dok se većina lagodno pretvara da ništa ne zna i ništa ne mora da preduzme“.

Mnoga svedočanstava filmskih radnica iz regiona, na Fejsbuk stranici „Nisam tražila“ iznose svoja iskustva sa seksualnim nasiljem i upravo je ta stranica možda domaća verzija američkog pokreta #MeToo.

„Redatelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lepo za njega. Dok je to govorio, stavio mi je ruku na bedro, a kad sam je sklonila i otvoreno rekla da ne mislim da spavam s njim za ulogu, rekao je da sam upravo sebi zabetonirala karijeru u celom regionu“, jedno je od svedočenja objavljenih na toj Fejsbuk stranici iz Hrvatske.

Jedna od osnivačica stranice, sarajevska glumiza Ana Tikvić, koja je to uradila sa još tri svoje koleginice, izjavila je da ih je iznenadio broj ispovesti koje su dobile, a sve je, dodala je, krenulo spontano.

Iva Ilinčić - Sputnik Srbija
Javno progovorila još jedna glumica koja je Aleksića prijavila policiji

„Izgleda da još nismo naučili lekciju i da to moramo stalno ponavljati. Žrtva nije dužna prijaviti nasilje onda kad se ono dogodi, nego onda kad je spremna govoriti o tome“, kaže njena koleginica Asja Krsmanović.

Stranica na Fejsbuku je potekla, objašnjava, i kao logičan odgovor na najčešća opravdanja nasilnika: „Sama je to tražila“.

U slučaju Milene Radulović, kaže Krsmanovićeva, jedan komentator je išao toliko daleko da je napisao da se to „njegovoj ćerkici nikada ne bi moglo dogoditi, jer joj ne bi dopustio da bude glumica“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala