Poznati učitelj glume u Beogradu uhapšen, mlada glumica svedočenjem o silovanju potresla Srbiju

CC0 / Pixabay / Nasilje nad ženama
Nasilje nad ženama - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Poznati režiser, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić uhapšen je u Beogradu zbog optužbe za silovanje, objavio je „Blic“.

Kako se navodi, Aleksić je sinoć priveden u stanicu policije jer ga je više devojka prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Poznata glumica Milena Radulović (26), koja gradi karijeru i u Rusiji gde je za godinu dana snimila film i dve serije, u svedočenju za „Blic“ ispričala je da ju je Aleksić dok je bila maloletna silovao i da se to dogodilo više puta. Ona tvrdi da nije jedina, već da postoji još pet devojaka, od kojih su neke i maloletne, koje su ga prijavljivale policiji za silovanje.

Njeno svedočenje prenosimo u celini:

„Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se“.

Insistira na tome da ovo nije samo njena priča i njena reč protiv njegove, već tvrdi da je u pitanju sistem zlostavljanja devojčica koji je Aleksić temeljno gradio decenijama.

„Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu nedeljno, išli u pozorište, gledali filmove, bili smo kulturna, dobra deca. U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom ‘Oče naš’, devojčice su dolazile u suknjama, dečaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: ‘Pa, dobro, on jeste surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode’. Postojala su jasna pravila“, kaže Milena Radulović.

Audicije za prijem dece su bile masovne. Prijavljivalo se po nekoliko stotina mališana, u zavisnosti od generacija, a Aleksić je birao sedam-osam najdarovitijih. Odmah po prijemu, Aleksić bi razgovarao s roditeljima, informisao ih o ceni, časovima, kodeksu oblačenja i naglašavao jednu bitnu stvar: da je to prvi i poslednji put da se s njima viđa. Objašnjavao je da i najmlađi polaznici mogu da se popnu do drugog sprata i sami donesu novac za školarinu.

„Govorio je da su deca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: ‘Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše’. Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije delovalo sporno“, kaže Milena Radulović.

Nisu sva deca dolazila kod Mike Aleksića da bi postali glumci. Čak ni Milena, kako sama navodi, do 15. godine nije razmišljala o glumi kao pozivu. U školi su se radili lepi zadaci, išlo se na izlete po Srbiji, na vašare, pijace. Deca su učila da kuvaju domaću supu. Bile su to neke vrednosti koje su i roditeljima bile po volji.

Sve ovo je kod dece polaznika stvaralo osećaj strahopoštovanja i vrhunskog autoriteta u odnosu prema svom učitelju Miki Aleksiću.

Šok, slom...

Milena Radulović tvrdi da je iz takvog sveta, strogog i ustrojenog, ali ipak sigurnog, preko noći prešla u pakao seksualnog zlostavljanja kada ju je, kako kaže, Mika Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012. godine. Imala je 17 godina, a on 61.

„Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom! To je za mene bila druga porodica. Zaista!“, rekla je Milena Radulović.

O detaljima zlostavljanja ne želi da priča za medije. Sve je već kazala policajcima.

„Mika je vodio računa da se to (seksualno zlostavljanje, prim. nov.) dogodi u toku časa, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog na FDU intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da neko posumnja da se tu dešava nešto toliko užasno“, ispričala je Milena Radulović.

Milenu Radulović su prilikom gostovanja na televizijama uvek najavljivali kao glumicu koja je prošla Mikinu školu. Posle onoga što je preživela, kako navodi, prošla je kroz različite faze. Najpre nemoć, slabost, a kasnije stid. „Neverovatan stid”, kaže. Mrzela je sebe, osećala sramotu. Najviše od svega, pojavio se ogroman osećaj krivice zato što nije uspela da se odbrani i kako da sve ispriča roditeljima.

„Njegova manipulacija i ide ka tome da vam usadi ogroman osećaj odgovornosti, saučesništva, krivice. I, na kraju, neki strah da ćete u tome ostati sami. U trenutku tog čina ja nisam imala svest o posledicama, one su dolazile kasnije. Bilo je to poništavanje svake vrste samopouzdanja, sigurnosti“, kaže Milena Radulović.

Nije imala snagu od početka da priča. Moralo je mnogo vremena da prođe, ali se trudila da se postavi kao neko s kim mlađe devojke mogu da razgovaraju. Uvek je razmišljala o tome koliko bi manje propatila da je imala nekog ko bi je upozorio.

„U novembru se pojavila nova Mikina žrtva. Maloletna, meni do tada nepoznata, pozvala me je, a zatim smo se povezale. Povezale smo se sa još nekoliko devojaka, razgovarale i odlučile da je vreme da ovo prestane. S ovom svešću, skrivanje zločina i prećutkivanje bilo bi jednako što i sam zločin. Postale bismo saučesnice ako bismo sada prećutale neposredno znajući da postoji još pet potencijalnih novih maloletnih žrtava“, navela je Milena Radulović.

Ne sme da se ćuti

Njen život se nastavio i sada vodi karijeru u dve zemlje, Srbiji i Rusiji. Kaže da je odlučila da istupi u javnosti da bi „upozorila potencijalne žrtve i roditelje da se strašne stvari dešavaju u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, u najuglednijoj školi glume“, kao i da o ovome ne sme da se ćuti, jer pedofilija nije podložna diskusiji.

„Najstrašnije je što je teren pripreman godinama, od ranog detinjstva, od strane jednog monstruma, a devojke koje su sa mnom i ja ne možemo da dozvolimo da neko proživi ono što smo mi. Ovo nije osveta, iako je i ta faza u meni postojala, ali je davno završena. Sve mi, žrtve Miroslava Aleksića, ulazimo u ovo zato što je nedopustivo da se više i dan ćuti. Neke devojčice, rođene 2003. ili 2004. godine, upravo prolaze kroz takvu vrstu torture“, kaže Milena Radulović.

Ona ranije nije poznavala dve devojke koje su zajedno s njom prijavile Aleksića policiji. Mnogo su mlađe, pa nije bilo mnogo prilika da se sretnu.

„Ovo nije pitanje lične satisfakcije, ovo se mora zaustaviti, jer se dešava sada, ovih dana. Ako ćutimo, mi smo svedoci, dozvolili smo zlo! Znam da se moj glas čuje više, a i najstarija sam od devojaka koje su ga prijavile. Osećam ogromnu odgovornost prema toj deci, prema društvu, ali i prema sebi. Ovo je stvar koja mora da se dovede do kraja. Radimo ovo hladne glave. Očekujemo podršku, jer pedofiliju ne može da podrži niko. Ne plašim se osude javnosti, više nemam razloga da se bilo čega plašim. Takođe nadu i snagu ulio mi je besprekoran rad nadležnih koji su momentalno imali sluha za našu situaciju. Mi govorimo o silovanju maloletnica koje su godinama u kontaktu s monstruoznim manipulatorom koji nije samo izmanipulisao devojčice, svoje učenice, njihove roditelje, već celo društvo, svaka osoba koja je čula čuveno ime i prezime i imala pozitivno posredno ili neposredno mišljenje o ovom čoveku je njegova žrtva koliko i mi“, kazala je Milena Radulović.

Poziv žrtvama da se jave

Milena Radulović se nada da će se i druge javne ličnosti, glumice, oglasiti posle njene priče. Da neće osećati strah od osude ili uticaja na reputaciju.

„Nadam da će se same javiti i sve prijaviti. Mnoge su sada majke i bolje razumeju da silovanje dece mora biti zaustavljeno. Ne samo ovo, nego i svako drugo silovanje. Mi ne govorimo o čoveku koji je nedavno po Tijaninom zakonu osuđen na doživotnu robiju, hvala bogu, gde je jasno da je čovek klinički slučaj i psihopata koji ima mozga samo da zakolje. Ovo je monstruozna mreža, inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji, korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja. A taj cilj s predumišljajem je silovanje maloletnih devojaka“.

Ponosna na devojke

„Neizmerno sam ponosna što devojke i ja posle određenog vremena zajedno stajemo ovome na put. Ovo nije ‘Mi tu (Me too)’ pokret, apelujem da govorimo o silovanju maloletnih lica, monstruozno izmanipulisanih od strane narciosidnog psihopate, koje je Aleksić pripremao za čin odmalena. Moje obraćanje javnosti usmereno je na podršku svih prethodnih žrtava (a ovo traje 35 godina) da se jave tužilaštvu, bez straha, jer će naići na profesionalan rad i pristup, kao i na sve žrtve bilo kakvog seksualnog uznemiravanja ili silovanja. Niste same, nijedna devojčica, devojka ili žena ne sme da proživi, ili ne daj bože proživljava bilo šta slično“, poručila je Milena Radulović.

Milena Radulović je završila je glumu u klasi Biljane Mašić na FDU, a prvu ulogu dobila je po završetku prve godine studija u televizijskoj seriji „Jedne letnje noći” u režiji Ivana Stefanovića, po motivima romana „To je bilo jedne noći na Jadranu“ Milice Jakovljević (Mir-Jam).

Po završetku studija usledile su uloge u filmu „Patuljci sa naslovnih strana”, te u serijama „Besa”, „Pet” i „Državni službenik”. Početkom 2019. godine debitovala je glavnom ženskom ulogom, bolničarke Jasne u filmu rusko-srpske produkcije „Balkanska međa”. U Rusiji je imala pre dva meseca premijeru blokbastera „Superdubina” i hit TV serije „Ivan Grozni”. Ove godine imaće tri premijere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala