Šta su ciljevi američke ratne mornarice za narednu deceniju

© Wikipedia / U.S. Navy ImageryBrodovi udarne grupe 8 u formaciji tokom vojne vežbe u Atlantskom okeanu
Brodovi udarne grupe 8 u formaciji tokom vojne vežbe u Atlantskom okeanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Obuzdavati i pobeđivati“ — deviza je „Navigacionog plana“ za narednu deceniju koju je ovih dana predstavio komandant operacija ratne mornarice SAD admiral Majkl Gildej. Glavna tačka u dokumentu je da američka flota treba da dominira u Svetskom okeanu. Šta su još ciljevi američke ratne mornarice i šta spremaju admirali iz Vašingtona?

Cilj globalne kontrole je miran i ispunjen život Amerikanaca. Međutim, tekst takođe jasno pokazuje otvoreno agresivan stav prema drugim zemljama.

Cilj američke mornarice - održati odnos snaga

Američka flota je uvučena u dugoročnu konkurenciju koja ugrožava sigurnost i način života građana SAD, ističu autori dokumenta. Komanda američke mornarice zato ne sme da izgubi ni minutu vremena: neophodno je aktivno delovati kako bi se održao odnos snaga ne samo u narednoj deceniji, već tokom čitavog 21. veka. 

Glavni rivali i „narušioci“ globalnog mira su Rusija i Kina. Po mišljenju američkih admirala, ove države podrivaju slobodu na moru koja je dugo bila od koristi čitavom svetu. 

Moskva i Peking pokušavaju da „nepravedno kontrolišu“ pristup dragocenim morskim resursima van teritorijalnih voda, „plaše svoje komšije“, „na silu im nameću svoje ambicije“, „drže najvažnije plovne puteve na nišanu raketa dugog dometa“. 

Kako kontrolisati Rusiju i Kinu

Amerikancima se uopšte ne dopada ruski razvoj savremenih raketnih brodova i podmornica, hipersoničnih raketa, taktičkog nuklearnog oružja. Ruska mornarica, prema Pentagonu, pojačava aktivnost širom sveta i raspoređuje svoje snage sve bliže obalama Sjedinjenih Država. Prema tome, „Rusiju treba dobro kontrolisati“.

© Flickr / National Museum of the U.S. NavyAmerička mornarica smatra da im opasnost dolazi od raketa
Šta su ciljevi američke ratne mornarice za narednu deceniju - Sputnik Srbija
Američka mornarica smatra da im opasnost dolazi od raketa

Kineska mornarica koja se brzo ravija i najveća je na svetu, prema mišljenju američkih analitičara, takođe je zabrinjavajuća. Peking navodno izaziva Vašington i njegove saveznike i postaje najoštrija i dugoročna pretnja. 

Istovremeno, ističe se da su SAD pomorska sila i da njihov prosperitet i bezbednost zavise od sposobnosti održavanja prednosti na moru. Za ovo je neophodno proširiti svoju pomorsku moć „do svakog ugla Svetskog okeana“.

Amerikanci će i dalje ploviti i leteti gde god to međunarodno pravo dozvoljava, kao i raspoređivati snage u raznim regionima sveta kako bi osporili „prekomerne pomorske ambicije“ konkurenata i neutralisali njihove borbene mogućnosti. 

Jačanje flote

Nuklearne podmornice sa balističkim raketama tako „štite SAD od nuklearnog napada“, a snage za specijalne operacije su „spremne da iznenade i najjačeg protivnika“. Admirali uveravaju da je mornarica sposobna da iskrca trupe na bilo koju obalu kako bi dala podršku kopnenim snagama.

Nosač aviona HMS Queen Elizabeth - Sputnik Srbija
Kraj ere nosača aviona: Kako će hiperzvuk promeniti rat na moru

Mornarica „ima sva potrebna sredstva za suzbijanje agresije, uključujući i ona netradicionalna“. Konkretno se misli na informacione, sajber tehnologije i druge vrste oružja koje omogućava napad sa mora, iz vode i vazduha. 

Značajnu ulogu u savremenom sukobu na moru u narednim godinama SAD će dati veštačkoj inteligenciji. Takvi sistemi, uveravaju iz mornarice, dokazali su svoju efikasnost i superiornost u borbi, pa će flota biti modernizovana uz njihovu masovnu upotrebu.  

Bespilotne pomorske platforme su takođe jako važne. One će obezbediti prednost u izviđanju, nadzoru i povećati ofanzivne sposobnosti flote. Do kraja decenije osoblje mornarice trebalo bi da bude u stanju da sa samopouzdanjem funkcioniše u bliskoj saradnji sa robotizovanim aparatima

CC0 / National Museum of the U.S. Navy / Flickr / Istaknut je poseban značaj podmorničkih snaga
Šta su ciljevi američke ratne mornarice za narednu deceniju - Sputnik Srbija
Istaknut je poseban značaj podmorničkih snaga

Komanda američke mornarice smatra da se za sprovođenje svih planova flota mora ojačati i proširiti. Potrebno je više nuklearnih podmornica i brodova sa visokim ofanzivnim sposobnostima. Pored toga, novi brodovi bi trebalo da budu kompaktni, poput, na primer, perspektivnih fregata klase „Sazvežđe“. 

Pentagon ne isključuje ni nosače aviona. Ovo je i dalje ponos američke mornarice i glavni instrument za demonstraciju sile. Istaknut je poseban značaj podmorničkih snaga flote. Ovde su prioritet strateške podmornice klase „Kolumbija“, kao i višenamenske „Virdžinija“. 

Digitalizacija i laseri

Komanda mornarice priznaje da sama tehnika nije dovoljna. Potrebno je temeljenije obučiti osoblje, konkretno za bolje razumevanje nijansi neprijateljskog ponašanja. Po mišljenju admirala, „pomorci ne bi trebalo samo da posmatraju pretnje i brzo reaguju na njih, već i da instiktivno predviđaju poteze protivničke strane kroz detaljno poznavanje specifičnosti mentaliteta građana određene zemlje“.

Ruski brod Tihookeanske flote „Maršal Šapošnjikov“  - Sputnik Srbija
Korvete, fregate, desantni brodovi: Koji brodovi su 2020. popunili redove ruske mornarice /video/

Scenariji „predstojećih sukoba“ biće testirani na vežbama širom sveta — od krajnjeg severa do zapadnog dela Tihog okeana. Na primer, ove godine američka mornarica će sprovesti velike manevre nekoliko grupa nosača aviona sa desantnim operacijama. 

Tu će prvi put biti uključene male taktičke sajber grupe, koristeći novo ofanzivno oružje i informacione resurse. Admiral Gildej je ranije rekao da će razmere ovih manevara biti „neviđene u novijoj istoriji“. 

Informacione i digitalne tehnologije su najvažnije za strategiju američke mornarice. Vojne operacije su sada nemoguće bez njih. Digitalizacija odlučuje o svemu, omogućava brzo i efikasno vođenje pomorskih i kopnenih bitaka. 

Mornarica smatra da „protivnici SAD-a očekuju da probiju odbranu flote ogromnim brojem raketa“. Zbog toga će Pentagon koristiti razne stacionarne i mobilne sisteme za otkrivanje, radare podmornica i pomorskih bespilotnih letelica i poboljšati odbrambene sposobnosti brodova i aviona. Istovremeno, u bliskoj borbi, pored konvencionalnog, planirano je korišćenje i energetskog oružja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala