Operater „Severnog toka 2“: Partneri gasovoda zainteresovani za završetak njegove izgradnje

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGradilište gasovoda "Severni tok 2"
Gradilište gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Operater gasovoda „Severni tok 2“ kompanija „Nord strim 2 AG“ zna za namere Sjedinjenih Američkih Država da uvedu nove sankcije gasovodu, ali partneri ostaju zainteresovani za njegov završetak, saopštili su u kompaniji za Sputnjik.

 

„Svesni smo medijskih izveštaja u vezi sa američkim sankcijama protiv kompanija koje učestvuju u projektu ‘Severni tok 2’. Ne komentarišemo potencijalne posledice takvih akcija“, naveli su u kompaniji.

Takođe se ističe da su operater i njegovi partneri u projektu „i dalje veoma zainteresovani“ za njegov završetak i smatraju da je puštanje gasovoda u rad u interesu evropskih potrošača i doprinosi održavanju energetske bezbednosti i konkurentnosti u EU.

Ranije je portparol Ministarstva ekonomije Nemačke saopštio da je američka ambasada u Berlinu obavestila Vladu Nemačke o planovima za nova ograničenja. U ponedeljak je list „Handelsblat“ pisao da Vašington 19. januara namerava da uvede sankcije ruskom brodu za polaganje cevi „Fortuna“, koji treba da se iskoristi za polaganje danskog dela gasovoda, kao i kompaniji „KVT-Rus“, koja je vlasnik broda.

Brod Fortuna za polaganje cevi za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Objavljeno kada će biti završena izgradnja „Severnog toka 2“

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala