Kremlj o vlasnicima društvenih mreža: Autoritet se stvara godinama, a ruši za dan

© REUTERS / RACHEL WISNIEWSKIProtesti protiv američkog predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji
Protesti protiv američkog predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Autoritet kompanija stvara se godinama, a ruši za nekoliko dana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući situaciju sa vlasnicima zapadnih društvenih mreža koji su blokirali naloge Donalda Trampa zbog njegovih izjava o neredima u Vašingtonu 6. januara.
„Znate da se autoritet kompanije kod potrošača stvara godinama, ali se ruši bukvalno za nekoliko dana ili nedelja, i naravno, ovo je razlog da države i građani razmisle koliko pažljivo svi treba da postupamo sa takvom hegemonijom velikih informacionih kompanija i njihovim voluntarizmom koji se obavezno mora staviti u okvire na zakonodavnom nivou“, rekao je Peskov.

Vlasnici društvenih mreža moraju imati određene obaveze, ne sme se sve prepustiti njihovom nahođenju, smatra Peskov.

„Ovo je pouka čitavom svetu. Očigledno je da kompanije koje zarađuju tako što predstavljaju platformu za veliki broj ljudi, za stanovništvo mnogih zemalja – ove kompanije moraju da imaju određene obaveze. Te obaveze moraju nekako da se regulišu. Verovatno je pogrešno to prepustiti na tako proizvoljno mišljenje ovih kompanija“, odgovorio je Peskov na pitanje o ulozi društvenih mreža u vezi sa situacijom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brojne novinarske ekipe čekaju sastanak Vučića i Lavrova - Sputnik Srbija
Lavrov: SAD zgazile princip pristupa informacijama

Društvene mreže Tvič, Tviter, Fejsbuk, Jutjub i Instagram ranije su blokirali Trampove naloge zbog njegovih izjava o neredima 6. januara u Vašingtonu. Povod za blokiranje Trampovih naloga bile su video i tekstualne poruke demonstrantima koji su zauzeli zgradu Kapitola u Vašingtonu. Pozivajući ih, s jedne strane, da se ponašaju mirno i odu kući, Tramp ih je nazvao patriotama i proglasio izbornu prevaru. 

Trampove pristalice upale su 6. januara u Kapitol nakon mitinga aktuelnog američkog predsednika u Vašingtonu. Rad Kongresa bio je prekinut na nekoliko sati. U neredima su ubijeni jedan demonstrant i policajac, a još troje je umrlo od uzroka koji nisu povezani sa nasiljem. Nakon što su pripadnici policije isterali izgrednike iz zgrade Kongresa, kongresmeni su potvrdili pobedu Džoa Bajdena na poslednjim predsedničkim izborima. Predstavnički dom Kongresa opozvao je kasnije Trampa zbog optužbi za podsticanje pobune.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala