Izvinite, NASA i Ilone, ali dinosaurusi su prvi „otputovali“ na Mesec i Mars

Pratite nasTelegramOdyssey
Tužan je to bio dan za američki svemirski program (NASA) i Ilona Maska, kad se ispostavilo da su dinosaurusi bili možda prvi oblici života koji su posetili Mesec i Mars.

Prema ekscentričnoj hipotezi koju je predstavio naučni novinar Piter Branen, preživeli dinosaurusi možda su otputovali na druge planete Sunčevog sistema nakon izumiranja tri četvrtine biljnih i životinjskih vrsta pre oko 66 miliona godina.

„Stena veća od Mont Everesta pogodila je planetu Zemlju putujući dvadeset puta brže od metka, toliko brzo da bi udaljenost od visine od 747 do tla prešla za 0,3 sekunde. Sam asteroid bio je tako veliki da se čak i u trenutku udara njegov vrh mogao još uvek uzdizati više od milje iznad visine krstarenja 747. U svom skoro trenutnom spuštanju, potisnuo je vazduh ispod sebe tako naglo da je na kratko postao više vruć od površina Sunca“, piše Branen u svojoj knjizi.

Ono što se posle dogodilo zvuči kao skeč Montija Pajtona. Novinar sugeriše da je udar rezultirao katapultiranjem dinosaura u svemir. Branen piše da je asteroid probušio rupu vakuuma u svemiru, a ogromne količine zemlje (zajedno sa onim što je preostalo od dinosaurusa) izbačene su u orbitu i dalje.

Hipoteza se pojavila u Branenovoj knjizi „Završeci sveta“ u kojoj detaljno razmatra pet događaja masovnog izumiranja koji su se dogodili tokom istorije naše planete. Objavljena je 2017. godine, ali je nedavno postala viralna nakon što je odlomak objavljen na društvenim mrežama.

Koliko god ovo izgledalo suludo, nije prvi put da se objavljuje takva ekstravagantna hipoteza. Godine 2013. naučnici sa Pen stejt univerziteta u Sjedinjenim Državama objavili su studiju koja je pretpostavljala da su, kao posledica sudara asteroida, tragovi života „poslani u svemir“.

„Otkrili smo da se stena sposobna da nosi život verovatno prebacila i sa Zemlje i sa Marsa na sve kopnene planete Sunčevog sistema, uključujući i Jupiter. Bilo kakve misije u potrazi za životom na Titanu ili Jupiterovim mesecima moraće da razmotre da li je biološki materijal nezavisnog porekla ili je reč o drugoj grani u porodičnom stablu Zemlje “, rekla je Rejčel Vort, vodeća autorka studije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala