Borelj: Ne možemo sprečiti izgradnju „Severnog toka 2“

© Tanjug / RADE PRELICĐozep Borelj
Đozep Borelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija je uvek negirala značaj gasovoda „Severni tok 2“ za EU, ali to je privatni projekat koji EK ne može da opstruira, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Radi se o projektu koji je osmislio konzorcijum privatnih preduzeća. Komisija je više puta ukazivala da ovaj gasovod ne diverzifikuje energetsko snabdevanje Unije, što je jedan od ciljeva EU, za koji se ona zalaže u okviru energetske politike“, rekao je visoki predstavnik EU za inostrane poslove, odgovarajući na pitanja poslanika u evropskom parlamentu.

Poslanici su tom prilikom zatražili uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog, navodnog, kršenje ljudskih prava i sloboda u slučaju Alekseja Navaljnog. Između ostalog, oni su pozvali da se spreči završetak „Severnog toka 2“.

Povivši da taj projekat nije u skladu sa ciljevima EU, Borelj je još jednom naglasio da se radi o privatnom projektu, „i mi ne možemo sprečiti te kompanije da ga završe, ako ga nemačka Vlada podržava“.

„Međutim, ako te kompanije završe izgradnju gasovoda, one treba da znaju da će morati da upravljaju njim u skladu sa zakonima EU. To je sve što možemo da uradimo. U svakom slučaju, na nivou EU“, naglasio je Borelj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala