Tu-214ON dobija nove zadatke u ruskoj vojsci

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAvion Tu-214ON
Avion Tu-214ON - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avion Tu-214ON, koji se koristio za osmatranja u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, biće modernizovan i dobiće nove zadatke, saopštio je generalni konstruktor vojnog koncerna „Vega“ Vladimir Verba.
„U slučaju da kupac bude zainteresovan, mi ćemo sprovesti odgovarajuću modernizaciju vazduhoplovnog kompleksa za nadzor, uzimajući u obzir nove zahteve“, rekao je Verba.

On je dodao da će rok završetka radova zavisiti od zadataka, koje je potrebno rešavati tokom modernizacije Tu-214ON.

Kako je ranije saopštio vojno-diplomatski izvor, planirano je da se avioni Tu-214ON, posle konačnog izlaska Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu, koriste kao izviđački avioni, ali im je neophodna dodatna specijalna oprema.

Avioni se mogu koristiti i za kontrolu vojnih objekata Rusije, praćenje rezultata ispitivanja različitog naoružanja i procenu efikasnosti vežbi.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Moskva učinila maksimalne napore da spasi Sporazum o otvorenom nebu

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je 15. januara objavilo je da je pokrenuta procedura izlaska Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je napomenulo, da je posle izlaska Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma „principijalno narušen balans interesa država-članica, postignut zaključivanjem ugovora“.

Podsetimo, Sporazum o otvorenom nebu je potpisan 1992. godine i postao jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon hladnog rata. Sporazum deluje od 2002. godine. Ranije su u sporazumu učestvovale 34 države.

Krajem maja 2020. godine, američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje iz sporazuma. Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

Dva aviona za osmatranje Tu-214ON su izgrađeni u kompaniji „Tupoljev“ na osnovu putničkih aviona Tu-204. Opremu je razvila državna korporacija „Rosteh“. Avioni su proizvedeni 2011. i 2013. godine, a međunarodnu sertifikaciju za osmatračke letove dobili su u septembru 2018. godine, koja je uključivala osmatranje nad teritorijom zemalja učesnica Sporazuma o otvorenom nebu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala