Moskva učinila maksimalne napore da spasi Sporazum o otvorenom nebu

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Početak procedure povlačenja Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu pokrenut je zbog neprihvatljive situacije oko Sporazuma nakon povlačenja Shedinjenih Američkih Država, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Pokrenuli smo mukotrpan posao sa partnerima na rešavanju zabrinutosti Rusije. Računali smo na konstruktivan pristup zapadnih zemalja koje su tako gromoglasno izjavljivale o svojoj posvećenosti Sporazumu o otvorenom nebu. Međutim, pokazalo se da im je politička orijentacija prema Sjedinjenim Američkim Državama važnija od očuvanja važnog instrumenta za evropsku bezbednost“, navodi se u odgovoru Zaharove na pitanje medija o početku unutrašnje procedure za povlačenje Rusije iz Sporazuma na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je istakla da, kada su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma i skinule sa sebe obaveze prihvatanja posmatračkih letova iznad svoje teritorije, tendencija rušenja ovog Sporazuma otišla je u nepovrat.

„Ali čak i u tim uslovima Rusija je učinila maksimalne napore da spasi Sporazum i predložila preostalim državama-članicama da pruže čvrste garancije da će se pridržavati svojih obaveza da Amerikancima neće prenositi podatke dobijene tokom osmatračkih letova iznad ruske teritorije“, navela je Zaharova.

Portparolka je dodala da su Sjedinjene Američke Države izbegle direktan odgovor i usmerile se na činjenicu da se odgovarajuće obaveze navodno već sadrže u samom Sporazumu i predložile da se nastavi rasprava u radnim telima Sporazuma.

„Sve ovo izgleda kao veštačko zatezanje pitanja u situaciji u kojoj, prema našim informacijama iz različitih izvora, Vašington tokom kontakata sa evropskim saveznicima od njih zahteva da preuzmu obaveze da podele sa Amerikancima podatke sa osmatračkih letova iznad teritorije Rusije“, objasnila je Zaharova.

„Nastala situacija je za nas apsolutno neprihvatljiva, jer bi, u suštini, sve članice NATO-a i dalje imale mogućnost da nadgledaju čitavu teritoriju Rusije, a teritorija lidera Alijanse – Sjedinjenih Američkih Država – bila bi zatvorena za nadgledanje od strane Rusije. Uzimajući u obzir gore navedene okolnosti, rukovodstvo zemlje odlučilo je da započne unutrašnju proceduru o povlačenju Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu“, zaključila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je u petak objavilo o pokretanju procedure za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je navelo da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma „značajno narušena ravnoteža interesa država-učesnica postignuta zaključenjem Sporazuma“, a partneri Moskve u Sporazumu nisu podržali ruske predloge o njegovoj održivosti u novim uslovima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala