Kina će preteći Ameriku pet godina ranije nego što je očekivano

© AP Photo / Ng Han GuanU čemu je tajna kineskog uspeha...
U čemu je tajna kineskog uspeha... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineska ekonomija zabeležila je rast od 2,3 odsto u celoj prošloj godini, u kojoj je pandemija virusa korona teško pogodila svetske ekonomije. Posebno snažan rast kineska ekonomija imala je u poslednjem kvartalu od 6,5 odsto, a očekuje se njen uspon i u 2021. Takvim tempom, Kina bi mogla da pretekne američku ekonomiju 2028. godine.

Kineski Nacionalni biro za statistiku (NBS) objavio je podatke o rastu kineske ekonomije.

Kako je saopšteno iz NBS, rastu su doprineli striktna kontrola epidemije, kao i državni paket pomoći ekonomiji.

Ples zmaja u Kini - Sputnik Srbija
Kina će jedina doživeti rast: Procena MMF o velikim ekonomijama

Šef NBS Ning Jiže izjavio je da je rast ekonomije posebno značajan jer se dogodio u trenutku kada pandemija vlada svetom, kada su svetske ekonomije u recesiji, a međunarodna trgovina je komplikovana, prenosi Saut čajna morning post.

Rast bruto društvenog proizvoda Kine gotovo se normalizovao, uprkos pandemiji virusa korona i tome što su ponovo zabeležena žarišta u nekim delovima zemlje, prenose svetski mediji. Takođe, rast vrednosti deonica širom Kine premašio je očekivanja.

Ipak, pandemija i dalje ima veliki uticaj na ekonomiju, pa je ovo najniži rast kineske ekonomije od osamdesetih godina. NBS je upozorila na kompleksnu situaciju i u zemlji i u svetu.

Situaciju otežava tekući ekonomski rat Kine i SAD.

Britanski Centar za ekonomska i istraživanja biznisa (CEBR) u decembru je prognozirao da bi Kina, zbog uspešnog upravljanja krizom izazvanom pandemijom, mogla da pretekne američku ekonomiju 2028. godine, što je pet godina ranije od prethodnih prognoza.

„Očekuje se da kineska ekonomija raste po stopi od 5,7 odsto godišnje do 2025, a do 2030. 4,5 odsto“, navodi se u izveštaju CEBR-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala