Kina će jedina doživeti rast: Procena MMF o velikim ekonomijama

Pratite nasTelegramOdyssey
Kina će biti jedina velika ekonomija koja će zabeležiti rast ove godine, dok će većina sveta osetiti duboku recesiju zbog pandemije virusa korona, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

I pored otvaranja ekonomija, globalni rast biće u minusu 4,4 odsto, saopštio je MMF u poslednjem izveštaju o svetskoj ekonomiji. Prema toj proceni, radi se o najgoroj krizi od Velike depresije tridesetih godina dvadesetog veka, prenosi RT.

Svetska ekonomija doživljava rast u trećem kvartalu, zbog čega je procena korigovana za 0,8 odsto u odnosu na prethodnu koja je bila još pesimističnija, saopštava MMF.

Većina zemalja neće se vratiti rastu pre sledeće godine, a za 2021. procenjen je rast na svetskom nivou od 5,2 odsto.

Kina je jedini izuzetak kada je ova godina u pitanju, jer će izbeći recesiju i doživeće rast, iako ne kao prethodnih godina. Procena MMF-a je da će rast kineskog BDP-a biti 1,9 odsto u 2020, dok će ostale velike ekonomije imati pad od 5,7 odsto.

„Kina će jedina među velikim ekonomijama zabeležiti i rast proizvodnje u ovoj godini u odnosu na 2019, dok će ostali imati nižu proizvodnju čak i sledeće godine“, navodi Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF.

Gopinat dodaje da je kineski oporavak zasnovan i na velikoj tražnji medicinske opreme i elektronske opreme za rad od kuće koji se proizvode u toj zemlji, što je podiglo i kineski izvoz.

Kako navodi Ksinhua, rast Kine mogao bi da ima pozitivan uticaj i na druge ekonomije širom sveta, posebno na okolne zemlje.

Ekonomisti MMF upozoravaju da bi novo pogoršanje pandemije moglo da ugrozi i odloži procenjeni ekonomski oporavak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala